Dermatofibrosarcoma Protuberans

A kérdésem az az lenne, hogy a férjemnek az arcában találtak egy Dermatofibrosarcoma Protuberans nevezetű daganatot, amit ki is operáltak, amilyen nagy metszést lehetett csinálni, azt megcsinálták, a műtét alatt is csináltak egy vizsgálatot az ép kimetszett szövetből és negatív lett, minden vérképe negatív. Önök szerint kell-e valamilyen utókezelés? Mennyi az esélye, hogy visszanő?

A dermatofibrosarcoma szövettanilag rosszindulatú kötőszöveti daganat. Az, hogy a laborvizsgálati eredmények, vérkép stb. normálisak, nem ad információt arról, hogy a daganat a későbbiekben hogyan fog viselkedni, kiújul-e helyileg, esetleg – a szarkómákra sajnos jellemző módon – hajlamos lesz-e áttétképződésre.

Leveléből nem derül ki, hogy a műtétre mennyi ideje került sor, s arra vonatkozóan sincs adat, hogy történt-e esetleg valamilyen képalkotó vizsgálat (pl. mellkas röntgen, hasi ultrahang, stb.) esetleges távoli áttétek kizárására.

Az esetleges utókezelésről, ha még nem telt el több hónap, csak pár hét a műtét óta, a legtöbb ellátóhelyen úgynevezett onkoteam (több onkológiában jártas szakemberből álló munkacsoport) szokott dönteni. A rendelkezésre álló szövettani lelettel mindenképpen jelentkezni kellene az eltávolítást végző sebésznél vagy annál a szakorvosnál (pl. bőrgyógyász), aki a sebészhez irányította a férjét.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Carcinoma basosquamosum az orr alatt
Carcinoma planocellulare
Laphámrák az arcon: mi legyen műtét után?
Melanoma a fejen
Felszínesen terjedő melanoma
Eltűnhet a bőrrák?
Pozitív anyajegy-szövettan
Kiműtött bőrrák helye
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Áttétes bőrrák esélyei
Kimetszett rákos anyajegy
Szolárium után
Megismételt műtét

Top