Édesanyám gyomorrákos

Édesanyámnál 2008 júliusában egy gyomortükrözés alkalmával gyomorrákot diagnosztizáltak. Viszonylag gyorsan sikerült megműteni, gyomrának nagy részét kivették. Ezután nagyon szépen gyógyult, nagyon jól érezte magát. A szövettani eredmény alapján stádiumbesorolása T3N2Mx. A kimetszett környező 10 nyirokcsomóból 7-ben voltak daganatos sejtek, gyomrának azon részében, melyet bent hagytak, nem találtak rákos sejteket.

Szeptemberben kezdődött kemoterápiája, amit sajnos elég rosszul viselt. Az alkalmazott módszer ECF, 5CFU (remélem jól írtam). Nagy kemót kap 3 hetente és otthonra még egy tartályból 5 napig folyik a kemoterápiás szer. Most kapja a 2. kemoterápiát, nem engedték haza a kórházból, mert nagyon rosszul van: folyamatosan hányingere van.

Szeretném megkérdezni, hogy milyen esélyei vannak Anyukámnak a túlélésre, mekkora az átlagos túlélési arány. Anyu jó fizikai állapotban van, 49 éves. A két kemo közti időszakban szinte teljesen jól volt, szépen tudott enni, semmi probléma nem volt.

A másik kérdésem az lenne, hogy mitől lehet az, hogy két-háromféle hányinger csillapítót is kipróbálnak nála és semmi eredménye nincs. Szinte nem telik el 10 perc úgy, hogy ne erőltetné a hányás.

Az édesanyja szövettani leletében a T3 azt jelenti, hogy az elsődleges daganat (tumor) nemcsak a gyomor belső felszínét érintette, hanem az egész gyomorfalat átszűrte. Az N2 azt jelenti hogy 7-15 nyirokcsomóban találtak rákáttétet, s ahogyan a lelet leírja, az eltávolított gyomor környéki nyirokcsomók kétharmadában volt áttét. Mind a két tényező azt jelzi előre, hogy magas a betegség kiújulási kockázata. Ennek gátlására, illetve késletetésére indítottak az onkológusok kemoterápiás kezelést.

Édesanyját valószínűleg azért tartották benn a kórházban, hogy a hányásokat intravénásan adható készítményekkel is csillapítsák, illetve gondoskodjanak a kemoterápia mellett a megfelelő folyadék-, esetleg kalóriapótlásról, hogy ne romoljon az állapota a kemoterápia alatt. A megfelelően adagolt, különféle gyógyszercsoportokba tartozó hányáscsillapító készítményekkel a betegek többségénél jó terápiás hatás érhető el, ám sajnos vannak olyan betegek, akik egy-egy kemoterápiás készítményre úgy reagálnak, hogy hányásuk, hányingerük nehezen csillapítható. Feltételezhetően édesanyja is ebbe a csoportba tartozik.

Ennek az úgynevezett anticipátoros („tanult”) hányinger és hányás is az oka: ismert, hogy ennek a panasznak vannak pszichés vetületei is, ilyenkor esetleg nyugtató, szorongásoldó gyógyszerek kiegészítő adásával igyekeznek az orvosok mérsékelni a tüneteket.

Az alábbi összefoglalóban nemcsak a gyomorrákról, de a hányásról és hányingerről is talál részletesebb információkat, illetve kigyűjtöttük a hasonló problémával  bennünket korábban megkereső betegek, illetve hozzátartozók kérdéseit és az azokra adott válaszokat is.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top