Elérhető gyógyszer a májrákra? (jelige: májrák)

Édesanyámnál közel 2 éve gyomordaganatot találtak, melyet az epével együtt eltávolítottak. Kb. 8 hónapra rá a májában 1 db daganat volt látható. Ezt RF kezeléssel eltávolították 2007 szeptemberében.

Eddig nem volt probléma, júliusban 2 db (legnagyobb 4 cm-es) daganatot találtak. A CT igazolta. Ezeket viszont már csak úgy lehet a fenti eljárással eltávolítani, ha előtte vénásan kemoterápiás (1 db) kezelést kap és rá egy hétre az RF kezeléssel távolítanák el az egyik daganatot és akkor tudják megmondani, hogy a másikat mikor lehet.

Anyukám 77 éves. Sebészeti műtétbe és kemoterápiába nem megy bele. Még az RF kezelésbe belemenne, de még nem volt lelkierőm megmondani, hogy ez eddig minimum 3 beavatkozás. A kemoterápiát nem igazán javasolják, mert nagyon legyengítené, a sebészeti beavatkozás viszont nehezen viselné és kérdéses a felépülése is.

Azt szeretném megtudni – bár csütörtökön bemegyek a kezelőorvoshoz is -, hogy van-e olyan gyógyszer, amivel blokkolni lehet a májban a daganat növekedését. Annyit reklámoznak hasonlókat, annyit megtudtam, hogy van valamilyen, de nincs törzskönyvezve. Ha igen, mi a neve, hogyan lehet beszerezni és sajnos szempont is, hogy mennyibe kerül?

Levele alapján jelenleg édesanyjánál a májba többszörös áttétet adó gyomorrák fennállása valószínűsíthető. A többszörös májáttétek növekedésének lassítására, gátlására azon kemoterápiás szerek állnak rendelkezésre, amelyek alkalmazásába édesanyja eddig nem egyezett bele.

A gyógyszerekről (így a daganatgátló készítményekről is) való tájékoztatást jogszabályok és szigorú etika irányelvek szabályozzák: csak a recept nélkül kapható gyógyszereket lehet például a sajtóban vagy a tv-ben reklámozni (fájdalomcsillapítók, vitaminok, stb.), a daganatgátló gyógyszereket nem. A rákgyógyszereket szigorú orvosi kontroll mellett a betegek az onkológiákon térítésmentesen megkapják, ha azok alkalmazása orvosilag indokolt és a beteg állapota lehetővé teszi.

Feltételezzük, hogy valamilyen táplálékkiegészítőre gondol, s ezek reklámjára. Fontos tudni, hogy ezek a termékek nem gyógyszerek. Ezen készítmények között nem tudunk arról, hogy májáttétes, gyomorrákos betegeknél folyt volna olyan klinikai vizsgálat, amely igazolta volna, hogy az adott készítmény növeli a progresszióig (a betegség rosszabbodásáig, a gócok növekedéséig) eltelt időt vagy megnyújtja a túlélést.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top