Életkedv áttétes gyomorrákkal (jelige: Új élet?)

50 éves vagyok, két éve operáltak rosszindulatú gyomordaganattal, kivették a gyomrom 2/3-át. Kaptam 12 kemót, 25 sugarat, az eredményeim jók lettek, teljesen felépültem, visszaálltam dolgozni. Egy 3/4 év múlva a véreredményem rossz lett, ezt követően a PET CT a bal oldali petefészkemben 5 cm-es áttétet mutatott, és a csontjaimban 1 cm-es áttétek vannak szétszórtan.

Megoperáltak, ezt követően kemót kaptam, ami után másfél hétig haldokoltam, leállt a csontvelőműködésem, gombás fertőzést kaptam, egy hónapig lázas voltam, nem tudtam enni. Ez kb. 5 hónapja történt, jelenleg jól érzem magam, jó a munkabírásom, és jó az életkedvem, alternatív gyógymódokkal gyógyítom magam. (A csontomra havonta Zometát kapok.) Kérdésem, hogy mik a kilátásaim a betegségemmel kapcsolatban? Bármi történik velem, az erőlétem és az életkedvem mindig visszatér.

Az, hogy a petefészkét is megtámadta a betegség és megjelent a csontokban, azt jelenti, hogy a szervezetben szétszóródott, áttétes, orvosi kifejezéssel IV. stádiumú daganatról van szó. Ilyenkor az alkalmazott kezeléseknek az a célja, hogy a szétszóródott sejtek növekedését lassítsák, az áttétek növekedését, újabb áttétek megjelenését késleltessék, s ezáltal őrizzék meg a lehető leghosszabb ideig a beteg jó általános állapotát, munkaképességét, önellátó képességét. Ezek közé a kezelések közé tartozik a kemoterápia, a fájdalmas csontokra adható célzott sugárkezelés, a csontátépülést lassító biszfoszfonát készítmények (amelyet Ön is kap) alkalmazása.

Az alkalmazott onkológiai kezeléseknek egyes betegeknél lehetnek erős mellékhatásai, amelyek miatt nem lehet, vagy csak csökkentett dózisban szabad alkalmazni az adott betegnél ezeket. Ez történt az Ön esetében is, amikor a kemoterápiás kezelés csontvelőt károsító hatása miatt feltételezhetően jelentős fehérvérsejtszám esést okozott, amely mellett olyan kórokozó támadta meg a fehérvérsejtek hiányában védtelen szervezetet, amelyet intenzív orvosi kezeléssel is csak hosszan tudott leküzdeni az Ön szervezete. Az ilyen esetek elkerülése érdekében hívják fel az onkológusok a kemoterápiás kezelésben részesülő betegek figyelmét arra, hogy láz, fertőzésre utaló tünet esetén orvosi kontroll és vérképkontroll szükséges, mert enyhébb fehérvérsejtszám csökkenés mellett, kevésbé agresszív fertőzések esetén még könnyebb visszafordítani, kezelni az ilyen folyamatokat, és szoros követéssel biztosítani lehet esetleg a ráksejteket pusztító kemoterápiás kezelés beadását.

Áldás, hogy ebben a  betegségben az életkedvét, az életörömre képességét és a küzdeni akarását, a családtagokkal, barátokkal való kommunikáció képességét meg tudja őrizni, ez rendkívül fontos, mert ez a jövőben is segíthet a nehezebb időszakok átvészelésében is.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top