Elkeseredett tüdőrákos nő (jelige: Csontáttét)

Már írtam korábban: én egy tüdőrákos nő vagyok, a főhörgőmből indult ki. Mivel nem műtöttek, így csak max. hosszabbítják az életem. Máig sem értem miért nem voltam műthető, magyarázat sehol az orvos részéről.

Most meg ráadásul a csontokban is itt-ott kialakult, a csontvizsgálat kiderítette. Nem értem mikor, mivel 5 kemón vagyok túl. Nem használnak a kezelések? Már nem tudok bízni senkiben és semmiben. Mit tegyek? Úgy tűnik nem tudnak mit kezdeni velem. Mire számítsak ezután?

Azt, hogy pontosan miért nem volt lehetőség műtétre, a kezelőorvosától tudhatja meg. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a betegség felfedezésekor kiterjedtebb annál a betegség, hogy műtéttel eltávolítható lenne. Például nemcsak a daganat oldali nyirokcsomók nagyobbodtak meg daganatosan a gátorüregben (a két tüdőlebeny közötti térben), hanem az ellenoldaliak, esetleg az elsődleges tüdőrák már áttétetket adott a tüdőbe egyik vagy mindkét  oldalra, vagy esetleg más szervbe, májba, csontba, mellhártyára…

Sajnos a tüdőrákos esetek jelentős része akkor kerül felfedezésre, amikor már gyógyító célú műtétre nincs lehetőség. Ilyen esetben kemoterápia képes lassítani vagy átmenetileg elodázni a további áttétek kialakulását, gátolni az életminőség gyors romlását.

A kemoterápiás kezelést addig adják, amig nincs valamilyen rosszabbodásra utaló jel, ekkor lehetőség esetén kemoterápiát váltanak, ha azt a beteg állapota is lehetővé teszi. A kialakult csontáttétek mellett (ami gyakran előfordul sajnos tüdőráknál) általában biszfoszfonát kezelést alkalmaznak infúzió vagy tabletta formájában, amely lassítja a további áttétképződést, illetve csökkenti az úgynevezett „vázrendszeri események”, például törések vagy a csigolya összeroppanásának kockázatát.

A betegséggel kapcsolatos információk hiánya az esetek többségében szorongást vált ki. A beteg saját „fantáziájára” van bízva mit gondol állapota súlyosságáról, kezelhetőségéről, életkilátásairól. Ilyen helyzet létrejöhet, ha az orvosnak kevés az ideje: elmagyaráza ugyan a diagnózist és a kezelések tudnivalóit, de  sokszor túl gyorsan, s csak azokra az információkra szorítkozva, amit ő fontosnak tart. A másik tényező, mely az alulinformáltságot eredményezheti, ha a beteg nem kérdez, vagy kérdez, de nem érti a választ, esetleg annyira ideges, izgatott, hogy nem emlékszik néhány perccel később mit is mondtak neki. Ezek természetesen előforduló állapotok nagy érzelmi nyomás alatt, erősen stresszes helyzetekben.

A megfelelő szintű tájékozottság megszerzése orvos és beteg közös felelősége. Szavaiból kitűnik, hogy elkeseredett és bizalmatlan, nem tudja mire számíthat még a jövőre nézve. Valószínű, hogy egy konzultáció, mely tisztázza a lehetőségeket, kilátásokat, ma sem hiába való. Keresse meg kezelőorvosát és kérjen választ kérdéseire, kétségeire. Ha az nem kielégítő, lehetősége van konzultálni még valakivel (másodvélemény kérni).

Gondolja át mire kíváncsi, gyűjtse össze kérdéseit, melyekre választ vár és vigyen magával valakit, aki a későbbi átgondolásnál segít emlékezni, ha valami elkerülte
volna a figyelmét.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mintavétel a tüdőből
Aggasztó röntgenkép
Tüdőrák, mint derült égből villámcsapás
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top