Emlőrák kiújulása és étrend (jelige: Ihatom…?)

Rosszindulatú I. stádiumú emlődaganattal műtöttek 1 éve. Olvastam az interneten, hogy nem ajánlott tea (kivéve zöldtea), tej és kávé fogyasztása.

Azóta csak zöldteát iszom, a tejet szójatejre cseréltem (kefirt és joghurtot sem eszem), tömör sajtokat fogyasztok a kalcium bevitel miatt, egy kávét iszom reggel, a délutáni kávézásomat pedig kiváltottam koffeinmentes kávéval.

Kérdésem az lenne, hogy:
– valóban javasolt-e a fenti termékek mellőzése az étrendből és a helyettesítő termékek megfelelőek-e így?
– Szeretném azt is megtudni, hogy a kávét a koffein tartalma miatt nem tanácsos fogyasztani, vagy egyéb más összetétele miatt? Mert ha nem a koffein tartalom miatt, akkor koffeinmentes kávé ivásával is rosszat teszek!?
– A daganat ERPR hormonérzékeny volt, 2010. október közepe óta a Letrozole Medico Uno hormontablettát szedem, amelyet kivonnak a magyarországi forgalomból (így tájékoztattak), Önök helyette melyik hormontabletta szedését ajánlanák?

Feltételezzük, hogy azért vezette be ezeket az étrendi változásokat, hogy csökkentse a daganat kiújulásának kockázatát. Nagyon fontos, hogy minél több olyan beteg legyen, aki tudatosan és aktívan igyekszik életmódját befolyásolni, tájékozódni, s nemcsak informálódni, hanem cselekedni is. Sokszor dilemmát okoz ugyanakkor, hogy számos kérdésben egymásnak ellentmondó információk jutnak el a betegekhez, ezek mögött pedig az esetek egy részében az áll, hogy sok kérdésben nincs még egyértelmű tudományos konszenzus.

Ismereteink szerint például orvosilag nincs olyan bizonyított konszenzus, hogy a tej vagy a feketekávé elhagyása az étrendből biztosan csökkentené általánosságban a rosszindulatú daganatok kiújulásának (vagy konkrétan az I. stádiumú ösztrogén receptor és progeszteron receptor pozitív emlőrák kiújulásának) a kockázatát.

Igazoltnak tekinthető viszont, hogy sok daganatnál az elhízás, illetve a rendszeresen magas zsírbevitel növeli a betegség kialakulásának a kockázatát, és vannak olyan adatok is, amelyek szerint a zsírbevitel a mellrák betegség kiújulásának kockázatát is előnytelenül befolyásolja (de nem egyértelmű a kép, vannak ennek ellentmondó vizsgálati eredmények is).

A koffeinnel kapcsolatban az onkológiában tudományos vizsgálatok szintjén elsősorban a hasnyálmirigy-daganatok kialakulásával kapcsolatban merült fel az, hogy szerepe lenne ebben a kávéfogyasztásnak. De ellentmondó adatok gyűltek össze ezzel kapcsolatban az elmúlt évtizedekben, itt sincs tehát egyértelmű álláspont. Más daganattípusokkal kapcsolatban pedig szinte alig áll rendelkezésre adat a kávéfogyasztás és a daganatok közötti összefüggésre vonatkozóan.

A gyógyszerrel kapcsolatos kérdésére azt a választ tudjuk adni, hogy amennyiben kivonásra kerülne az a gyógyszer, amit jelenleg szed, onkológusa egy másik, ugyanolyan hatóanyag-tartalmú hormonkészítménnyel tudja helyettesíteni: az ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszerből jelenleg több gyógyszergyár készítménye is forgalomban van Magyarországon is.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Mozgással a mellrák ellen
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Betiltott étrendkiegészítők a polcokon
Meg lehet tanulni együtt élni a rákkal?
Káros is lehet a túl sok antioxidáns
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, vitaminok, étrendkiegészítő
Emlőrák: hormontabletták különbsége
Emlőműtét utáni hormonkezelés
Kontroll emlőműtét után 2.

Kontroll emlőműtét után
Emlőrák: elegendő a kontroll?

Csontizotóp vizsgálat mellrákműtét után
Kontrollvizsgálatok emlőrákban
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Top