Enzimes béldaganatszűrés (jelige: bélrákszűrés)

Egyre több helyen reklámozzák az otthon elvégezhető enzimes vastagbélszűrést. Nagyon kényelmesnek tűnik, azt írják, hogy 85 százalék az esélye annak, hogy ha van daganat, akkor azt kimutatja, s jelzi a további vizsgálatok szükségét, de olyat is olvastam, hogy a polipokat is kimutatja. Mi a véleményük erről, igazak ezek az állítások, megéri megpróbálni panaszmentes állapotban szűrővizsgálatként?

Tudomásunk szerint ez a vizsgálómódszer egy olyan enzimet szűr a székletben, amely emelkedett lehet vastagbélrákoknál, de polipoknál is, illetve egyéb emésztőrendszeri daganatoknál is.

A szűrővizsgálatokat egészséges, panaszmentes embereknél alkalmazzák, ezért is nevezik ezeket szűréseknek, szűrővizsgálatoknak. Az egészségügyben alkalmazott szűrővizsgálatoknál fontos tudni, hogy pozitív lelet esetén tényleg fennáll-e egy adott kóros állapot, illetve ha negatív a lelet, az tényleg azt jelenti-e, hogy nem beteg az ember, aki a szűrésen részt vesz. Más szóval egy vizsgálatnak lehet álpozitív és álnegatív is az eredménye, ez utóbbi esetben bár a vizsgálat negatív, tehát nem jelez bajt, de a vizsgált személyben mégis jelen van a betegség.

Nem igazán van olyan szűrővizsgálat, ahol a tévesen pozitív vagy negatív eredmények aránya 0 százalék lenne. Ahogyan Ön is írja levelében, a gyártó azt mondja a tesztkészítményről, hogy a beteg emberek 85 százalékában pozitív, azaz a beteg emberek 15 százalékában nem pozitív, emiatt utóbbi eshetőség hamis biztonságérzetet is adhat.

Népességszinten az egészségügyi hatóságok olyan vizsgálatokat vezetnek be szűrővizsgálatként, ahol alacsony az álpozitív és álnegatív eredmények aránya, hiszen az álpozitív eredmények mellett (ha pozitív a teszt, de valójában nem beteg az, akinél a szűrés történt) felesleges további vizsgálatokra, kivizsgálásra, túlkezelésre kerül sor.

A vastagbéldaganatok szűrésére nemzetközi szinten is elsősorban a vastagbéltükrözést (kolonoszkópia), illetve a székletvér vizsgálatot alkalmazzák. Ugyanakkor a székletvér-szűrés is adhat álpozitív eredményt, és adhat álnegatív eredményt is (vagyis negatív a székletvér vizsgálat, pedig van daganat a bélben, csak épp a vizsgálat idején nem vérzett).

A teljes vastagbéltükrözésnek az az előnye, hogy közvetlenül áttekinti az egész bélfelszínt, és közvetlenül képes észlelni az elváltozásokat. Emellett az is előnye, hogy azokat a kis polipokat is el lehet távolítani a vizsgálat során (és szövettanilag feldolgozni), amelyekben lassú átalakulással létrejöhet egy rosszindulatú (rákos) daganat.
 
Tekintettel arra, hogy hazánkban a vastagbélrákszűrés széles körben jelenleg (2011. június) sem elérhető az átlagnépesség számára, egy ilyen szűrővizsgálat elvégzése is adhat információt az egyébként panaszmentes embernél arra vonatkozóan, hogy állhat-e fenn vastagbél daganatos betegség.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
A sebészek a béltükrözést pártolják
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Elkerülhető a végzetes vastagbélrák és végbélrák
8 pont a vastagbéldaganatok ellen
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Több időt kellene a wc-n tölteni
Kockázatot hordozó, öröklött polipok a vastagbélben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Polipszűrés CT-vel, MR-rel?
Vastagbélszűrés székletteszt
Bódításban végzett béltükrözés

Béltükrözés és CT veszélyei
Vastagbélszűrés: hogyan lehet megelőzni a vastagbélrákot?
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei
Vashiány származhat vastagbél polip öröklődésből?

Top