Epehólyagrák és láz (Jelige: Az Én mamám)

Nagymamámnál a pénteki CT vizsgálaton epehólyagrákot diagnosztizáltak, máj és tüdőáttétel. 1 hónap alatt 8 kilót fogyott, kissé gyenge. Most péntek délutánra 40 fokos láza lett. Azóta jól van.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a hirtelen lázat okozhatta-e a daganat és ennek előfordulása mennyire számít súlyosnak az Ő állapotában? Mivel a családban nem fordult még elő ilyen szörnyű betegség, nem igazán tudjuk mi mindenre számíthatunk még? Mennyi ideig számíthatunk arra, hogy azért ilyen jó állapotban marad a Mama?

A hirtelen lázkiugrást okozhatja például az, hogy az epehólyagrák lezárja vagy lassítja az epe elfolyását. Ennek következtében ugyanis az epehólyagban fertőzés alakulhat ki, s az okozhatja ezt a lázkiugrást. Az előrehaladott daganatos betegségek, különösen a májáttéttel járók is okozhatnak hőemelkedéssel, lázzal járó állapotot. Ez ugyanakkor alattomosabban jelentkezik, általában késő délutáni-esti órákban borzongás, rosszabb közérzet, hőemelkedés/láz formájában.

Önmagában egy lázkiugrásból – amikor nem lehet pontosan megállapítani az okát – nem lehet megmondani, hogy előfordulása mennyire számít súlyosnak. Ez függ attól, hogy ismétlődik-e és milyen egyéb tünetek kísérik.

Nem lehet előre megjósolni, hogy mennyi ideig marad jó állapotban a nagymamája. Ez függ attól is, hogy a rosszindulatú daganatos betegsége hogyan reagál a – valószínűleg javasolt – kemoterápiás kezelésre, a máj és tüdőáttétek megkisebbednek-e, kialakul-e az epe-elfolyási zavar miatt vagy a májáttétek miatt sárgaság. (Ezekről a korábbi kérdések és válaszok között bővebben talál információt.)

A jellemző tünetekről a beteg kezelését megkezdő orvostól érdeklődhet a legközelebbi hozzátartozó, vagy az, akivel kapcsolatban a nagymamája úgy nyilatkozik, hogy a betegségéről felvilágosítható.

Kapcsolódó cikkek:
Epehólyagrák
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epetumor kezelés nélkül
Epekő, rosszindulatúság esélye
Áttétes epehólyagrák
Vigasztaló unoka
Epehólyagrák
Sárgaság, májáttét: ez már a vég?
Májrák, sárgaság, tudatvesztés, végső stádium
Májáttét és sárgaság
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top