Félelem a tüdőráktól 23 évesen (jelige: Fabucci28)

23 éves srác vagyok és a következő panasszal fordulok Önökhöz. Panaszaim kb. novemberben kezdődtek, 3 napig tartó erős fejfájással, ami sajnos a hagyományos szerekkel nem múlt el, elmentem hát egy neurológushoz, aki felírt egy erősebb gyógyszert, amire szépen-lassan múlni kezdett. (Előtte sajnos erősen stresszeltem 2 hónapig szakdolgozat írás miatt).

Miután fejfájásom elmúlt, erős mellkasi szúrás kezdődött. Azt gondoltam majd biztos elmúlik, de sajnos ez azóta sem múlt el. A mellkasi diszkomfort nem mindig áll fenn, de gyakran előjön, emellett az utóbbi 2 hétben főként napközben iszonyatosan fáj a vállam és olyan érzésem van, mintha nem tudnám beszívni teljesen a levegőt a tüdőmbe és hozzá napi szinten ráz a hideg, iszonyat gyengének érzem magam.

Novemberben nagyon megijedtem, hogy biztos valami komoly bajom van és elmentem orvoshoz, voltam mellkasi CT-n (2x is), illetve PET CT-n, valamint vérvételen és gasztroenterológusnál, ahol refluxot állapítottak meg. A mellkas CT-n egy beágyazódott vesekövet, illetve thymus persistens-t.

Sajnos 7 éve dohányzom, amit szerencsére nemrég sikerült abbahagyni. Nagyon félek, hogy tüdőrákom van, nagyon nem érzem magam jól és zavar, hogy gyorsabb sétára folyamatosan fulladok, nem kapok levegőt, állandóan ráz a hideg és fáj minkét vállam, ami az ujjaimba erősen kisugárzik, így a kezemet nagyon gyengének érzem.

Önöknek mi a véleménye? Mivel utánanéztem, és a váll-, valamint kézfájdalmat, nehézlégzést, hidegrázást a tüdőrák okozza, ahogy utánanéztem. Sajnos ezt elmondtam egy radiológusnak, aki azt mondta, ne olvasgassak ilyeneket, s 23 évesen ne tüdőrák miatt izguljak, mert ez nem ilyen korban támad, és hogy a rákos betegségek csak egy kis rész az orvostudományban, a legnagyobb részt az egyéb problémák foglalják el, utalva arra, hogy rengeteg ok okozhat ilyen tüneteket.

Ennek ellenére nagyon félek, mert egyre gyengébbnek érzem magam és a fent leírt tünetek nagyon kellemetlenek! Kérném segítsenek, milyen okok lehetnek a háttérben, amennyiben negatív lett a mellkas CT-m, de a tünetek úgy érzem, rosszabbak lettek.

Az a véleményünk, hogy továbbra is próbáljon megmaradni leszokott dohányosként, tehát a legtöbbet akkor teheti saját magáért tüdőrák ügyben, illetve számos más daganatos betegség és egyéb betegség (pl. szív-érrendszeri betegségek) vonatkozásában is, ha nem szokik vissza a cigarettára. Ekkor kevesebb oka lesz rettegni is a tüdőráktól is: teljes biztonság persze nincs, ám az tény, hogy a tüdődaganatok mintegy 90 százalékát a cigarettázás okozza.

Igaza van a radiológusnak, hogy számos betegség okozhatja azokat az általános tüneteket, amelyeket levelében felsorol. A rákos betegségek szerencsére az Ön életkorában nem gyakoriak.

Azt általánosságban nem mondhatjuk, hogy az orvostudományban csak kis részt foglalnak el a daganatos betegségek, ugyanis ez a betegségcsoport az életkor előrehaladtával folyamatosan egyre gyakoribb lesz a népességben, s általánosságban azt lehet mondani, hogy a fejlett társadalmakban minden harmadik embernek lesz élete során rosszindulatú betegsége. Férfiaknál még ennél is rosszabb az arány, dohányosoknál pedig ehhez képes válnak még gyakoribbá a daganatos betegségek, köztük a tüdőrák.

Az elvégzett ismételt CT vizsgálatok után rendkívül kicsi az esélye annak, hogy önnek a jelenlegi tünetek hátterében tüdőrákja legyen. Mivel feltételezzük, hogy más vizsgálatok is történtek, ellenőrizték a vérképét stb., feltételezhető, hogy számos betegséget ugyancsak kizártak. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy a tünetcsoport hátterében pszichoszomatikus tényezők, szorongásos panaszok állnak, s ezek a tüneteket, illetve azok észlelését is felerősíthetik.

Kapcsolódó cikkek:
Mit kell tudni a tüdőszűrésről?
A tüdőrák kockázati tényezői
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
A light cigi is erős méreg
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
Ne szívj tovább! – kampány a dohányzás ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen
Fulladó 15 éves dohányos
Torokrák 21 évesen a dohányzás miatt?
Szájrák 19 évesen, 4 év dohányzás után?
Kissejtes tüdődaganat vagy limfóma 26 évesen?
Nyelvrák és dohányzás 21 évesen
Garatrák, gégerák 22 évesen a dohányzás miatt?
Torokfájás, dohányzás
Torokfájdalom: torokrák?
Szorító érzés a torokban: gégerák? allergia?
Gombóc a torokban: lehet gégerák?
Torokrákgyanú és szempanaszok
Csontáttétes tüdőrák 36 évesen

Top