Fertőz-e a májtáttét? (jelige: fertőzés)

Apósomat 10 napja műtötték. A vastagbeléből távolítottak el 3 daganatot. Kiderült, hogy a máj több mint 60 százalékán áttét van. Ezt az egészet 5-6 éve kezdődő prosztatarák előzte meg. Gyógyszert szedett, műteni nem kellett. Felülvizsgálatokra járt és stabil volt az állapota, egészen mostanáig. Jött a vastagbélrák, most pedig a CT-nél kiderült, hogy a mája is nagy veszélyben van. A papa 74 éves, már alig 58 kg. Próbál erős lenni (és persze mi is). Nem tudjuk mire lehet számítani, fél a chemoterápiától (persze az orvos még nem mondta, hogy mikor lesz chemo és kell-e kapnia).

A táplálkozásával is gond van, mert tulajdonképpen nem is tudjuk, hogy konkrétan mit is ehet. A kórházban is azt mondták, hogy kiméletes ennivalót, de semmi konkrétumot. Ilyenkor szükség lenne egy dietetikusra, aki összeállít egy heti étrendet, legalább a felépülés időszakára. Kérnék egy-két jó tanácsot, valamint hogy ebben az esetben van-e remény még a felépülésre? Tudom furcsa ez a kérdés, hiszen ez a három betűs szó „kegyetlen gyilkos”.

Egy utolsó kérdés: mivel májáttét is van elég nagy mértékben, van-e fertőzésveszély a közvetlen környezetére? Tegyük fel egy „puszival való üdvözléssel.”

Amennyiben a beteg általános állapota ezt lehetővé teszi, a rákos folyamat lassítása érdekében a májáttétek miatt feltehetően kombinált kemoterápiás kezelést javasolnak (amennyiben a májáttétek, ahogyan ez valószínűsíthető, a vastagbélrákkal függnek össze).

Mivel a máj jelentős részben átépült, valószínűleg nem egy-két gócról van szó, ezért ezek műtéti eltávolítására nincs lehetőség. Ilyenkor az alkalmazott kemoterápiás kezelésektől az várható, hogy gátolják a sejtek osztódását, így jó esetben csökkenhet az áttétek mérete vagy stabilizálódhat egy időre a betegség.

Leveléből azt sejtjük, hogy apósa fogyott is. Ekkor onkológus javasolhatja gyógytápszerek fogyasztását (amelyeket a javaslata alapján a háziorvos is rendelhet). Többféle gyógytápszer is javasolható, különféle néven forgalomban lévő 2-5 dl-es készítmények, illetve porok segíthetnek a testsúly visszaszerzésében. Amennyiben a fogyás jelentős és/vagy a tápszerek hatására nem indul meg a testsúly növekedése, megasterol hatóanyagú készítményt is rendelhet az orvos (szirup vagy tabletta formájában), amely daganatos fogyásban segíthet a testsúly visszaszerzésében, a  tápanyagok beépülésében.

Az egyéb étkezéssel kapcsolatban olyan ételek javasolhatók, amelyeket a beteg, akinek esetleg csökkent a májműködése, könnyen meg tud emészteni, például nem puffasztják, s fontos szempont az is, hogy a beteg szívesen fogyassza. Természetesen kérhetnek segítséget dietetikustól, vehetnek tájékoztató könyveket, amelyek arról szólnak, hogy mit ehet a daganatos beteg. De nincs kőbe vésett szabály: leginkább a beteg és környezete tudja kitapasztalni, hogy mit eszik szívesen és könnyen a beteg.

Ismételten szeretnénk eloszlatni azt a közvéleményben gyakran előforduló félreértést, hogy egy puszi is fertőzhet. A rák – bármely stádiumban is legyen – nem fertőző betegség! Rendkívül fontos, s nem lehet elégszer hangsúlyozni: a beteg rászorul a család odafigyelő, szerető támogatására és gondoskodására, szüksége van arra, hogy ne rekesszék ki.

A májáttétek kapcsán kialakulhat sárgaság is, mert a máj rosszul működik, és nem tudja lebontani az epefestéket, ezért az a vérbe kerül és a bőrön látszik, de ilyenkor sem fertőző betegségről (például májgyulladásról, hepatitisről van szó). Amennyiben a kezelőorvosban felmerül, hogy a klinikai kép alapján valamilyen májgyulladás alakult ki, ezt úgyis jelzi Önöknek, és laborvizsgálatokat rendelnek ennek alátámasztására, illetve kizárására. De ennek esélye, gyakorisága (például a beadott vérkészítménnyel hepatitis C fertőzést kapni) ezrelékes nagyságrend alatti.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Májrák, májáttétek
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Családban is lehet magányos a beteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák, áttétes nyirokcsomók
Vastagbélrák kezelése
Vastagbélrák kiújulás?
Vastagbélrák 4 év után tüdőáttéttel
Végbélrák és tüdőáttét
Vastagbélrák gyógyulási esélyek
Vastagbélrákos édesanya
Áttétes végbélrákos beteg
Áttétes vastagbélrák
Vastagbélrák, majd agydaganat
Megvastagodott falú vastagbél
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Kérdés vastagbélrákról
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Fertőző-e a rákbetegség?

Top