Fertőzés csontvelőátültetés után

Páromnak csontvelő átültetése volt. Sajnos 1 hét után kapott egy fertőzést a steril szobában. Valószínű kötőhártya-gyulladás, de biztos, hogy gyulladás van a szervezetében. Nincs még immunrendszere, ami segítené a gyógyulásban. Szeretném megkérdezni önöktől, hogy milyen kezelést tudnak adni, illetve milyen következményei lehetnek, ha még nincs védekezőrendszere? Mennyire befolyásolja a fertőzés a sikeres transzplantációt?

A csontvelő transzplantációban a steril szoba ellenére is időnként előfordulnak fertőzések, amellyel a szervezet – a fehérvérsejtek, s így a védekezőrendszer hiánya miatt – nehezen küzd meg.

Amennyiben a védekezőrendszer nem működik megfelelően, egy enyhe fertőzés is okozhat súlyos állapotot, mert a szervezetben nagy számban képesek szaporodni a kórokozók. Ezért alkalmaznak ezekben a helyzetekben a csontvelő átültetésben jártas orvosok speciális, sokféle kórokozó ellen ható antibiotikumokat, gomba ellenes készítményeket, s igyekeznek tenyésztési eredményekhez is jutni (pl. ezért történik lázas állatban hemokultúrára, vagyis a vérben lévő kórokozók kitenyésztésére induló vizsgálat). A tenyésztési eredmények pontosíthatják, hogy milyen antibiotikum kezelést érdemes alkalmazni.

Ugyanakkor minden eset más és már, nagy egyéni odafigyelést igényel az orvosok részéről is, ezért konkrét kérdéseit a beteget ellátó, az egyedi helyzetet jól ismerő orvos(ok)nak érdemes feltennie.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva

Top