Follicularis limfóma (jelige: Zsóka)

Két éve műtötték édesanyámat, a fején a csontban volt daganat: akkor kapott kemoterápiás kezelést is. Most nagyon fájt a karja és megállapították, hogy a nyirokmirigy van benne megduzzadva, sőt a mandula helyén is található csomó! A karjából vettek szövettani mintát és az eredmény a következő lett: Folliculáris limphoma diffuz. WHO grade2 CD”§ pozitív.

Azt szeretném tudni, hogy mit jelent ez pontosan, milyen betegség ez?

Feltételezzük, hogy „CD20 pozitív” follicularis limfómára gondoltak. A limfóma a nyiroksejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése, úgynevezett vérképzőrendszeri daganat.

A Grade 2 azt  jelenti, hogy közepesen rosszindulatú limfóma fajtáról van szó. A két évvel ezelőtti daganat is, ha kemoterápiát kapott rá az édesanyja, rosszindulatú elváltozás lehetett, de leveléből nem állapítható meg, hogy ez összefügg-e a mostani betegséggel (valószínűleg igen), vagy egymástól független két kórképről van szó.

A limfómák kezelésére általában hematológiai osztályokon kerül sor. Ha most több helyen (hóaljban, torokban) is látnak rosszindulatú elváltozást, ez azt valószínűsíti, hogy ismételten daganatgátló kezelésre van szükség. Ennek részleteit kezelőorvosukkal beszélhetik meg.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Limfóma és lokális hőkezelés
Hodkgin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma
Gyermeknemzés lymphoma után
Lázterápia és immunterápia

Top