Folyadékgyülem a mellhártya áttét miatt

Hogy lehet egyszerűen elképzelni azt, amikor a mellhártya áttét folyadékgyülemet képez? Mitől szaporodik a vizenyő? Minden esetben megvastagszik a mellhártya?

Ilyenkor a mellhártyán borsnyi-rizsszemnyi-borsónyi felrakódások, azaz kicsiny áttétek keletkeznek, illetve a mellhártya lemeze is megvastagodhat. A tüdőt két mellhártya lemez borítja be, az úgynevezett fali (parietalis) lemez a mellkasfalhoz tapad belülről (bordákhoz, bordaközi izmokhoz, gerinchez, szegycsonthoz, alul a rekeszizom felső felszínéhez). A belső lemez (amelyet zsigeri, vagyis viszcerális) lemeznek is hívnak, tapad a tüdő felületéhez kívülről. A két lemez között vákuum van, ennek segítségével feszül ki a tüdő, amely különben összeesne, és olyan lenne, mint egy mosogatórongy.

Normális esetben csak néhány csepp szalmasárga folyadék van a két lemez között, amely azt könnyíti meg, hogy a lemezek elcsússzanak egymáson, s így a tüdő képes legyen a mellkas tágulásával együtt kitágulni belégzéskor, és összehúzódni-összenyomódni kilégzéskor. Amikor  mellkasi folyadékgyülem szaporodik fel, akkor a két lemez között folyadék szaporodik fel, akár több liter is kialakulhat. Ez a folyadék összenyomja részlegesen a tüdőt, s így csökken a légzőfelszíne a tüdőnek, s ez okozhat nehézlégzést, fulladást. Ezért szokták az így kialakult daganatos folyadékgyülemet legtöbbször lecsapolni, akár ismételten is, mert hajlamos az újratermelődésre. Lecsapolás után általában a légzés jobbá, könnyebbé válik.

A folyadék mennyisége csökkenhet, ha például a kemoterápiás kezelés hat a mellhártyán lévő ráksejtekre (pusztítja azokat, csökkenti számukat). Makacs, rendszeresen kiújuló mellkasi folyadékgyülem esetén dönthetnek az orvosok pleurodézis elvégzése mellett, amikor a két lemez közé bejuttatott anyaggal steril gyulladást alakítanak ki és „összetapasztják” a lemezeket.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák – tüdőgyulladás, mellhártya áttét
Mellhártya áttét – végső stádium?
Kemoterápia és mellhártyagyulladás
Mesothelioma, mellhártyarák
Rosszindulatú mellhártyadaganat
Mellhártya áttét: konkrét kilátások
Mellhártyafolyadék mellrákban?
Tüdődaganat áttéte a mellhártyán: miért nem műtik?
Mellhártyarák fájdalomcsillapítása
Előrehaladott mellhártyarák
Áttétes méhnyakrák, mellhártya áttét
Mellhártyarák

Top