Gyermekvállalás Nexavar szedése mellett?

Párommal 27 évesek vagyunk. Szeretnénk kisbabát. Leírom az orvosi papíron lévő dolgokat, kérem olvassa el és adjon tanácsot, hogy miként tudnánk közös kisbabát vállalni, egyáltalán lehet-e?

„2006 nyarán 2×4 hónapig anabolikus szteroidot szedett. Lázas állapot során került felismerése a máj soliter elváltozása, melyet CT, MRI, FNH-nak véleményezett. A növekvő elváltozás hátterében primer hepatocell. ca.-t igazolt, mely miatt előkészítést követően 2007. 12. 07-én SE Transzplantációs Klinikán VI-os, VII-es segment resectiot végeztek. A histologiai vizsgálat eredménye: magas differenciált hepatocell daganat, fokozott osztódási aktivitás atípusos osztódások jelenléte, a tokinvázió alapján az elváltozás magasan differenciált hepatocell ca-nak felel meg. Primer tu 18 cm: érbetörés nem igazolható, gócokban bevérzések, necorosisok, tu. sejtekben gócos zsíros degeneráció kerül leírásra. UICC guideline alapján a beteg primer hepatocell ca.-ja pT1 pNx 1-es stádiumú. Adjuváns kezelés jelen stádiumban, illetve a betegnél rutinszerűen nem javasolható.

2011-ben mellkas CT-n bal oldalon az S5-ben 1,8 cm-es met. vagy primer elváltozás gyanúja vetődött fel. A betegnél a bal oldali pulmonális metastasectomia, ékrezekció történt, amely a primer HCC met.-jét igazolta. A betegnél tekintettel a 4-es stádiumú pulmonális met.-eket adó primer HCC miatt Nexavar kezelést kezdtünk.”

Nos ezek után mi babát szeretnénk. Van rá esély ön szerint? Jelenlegi onkológusunk szerint a párom nem hagyhatja abba a Nexavart, mert terjedni, nőni fognak a rossz sejtek. De így meg én nem merem kockáztatni, nehogy baja legyen a kisbabának.

Többször elolvastuk levelét, ám abból nem derül ki egyértelműen, hogy Ön nő vagy férfi, azaz a beteg nő vagy férfi-e. Levele hangvételéből azt feltételezzük, hogy Ön nő, tehát Ön esne teherbe, s párja lenne a gyermek édesapja.

Általánosságban az mondható, hogy daganatgátló szerek szedése alatt a nőknél tilos teherbe esni, és általában nem javasolják azt sem, hogy a daganatgátló kezelésben részesülő férfi gyermeket nemzzen.

Az onkológus arról tájékoztatta Önöket, hogy a daganatgátló tabletta szedésének abbahagyása párja számára hordozhat akár életet fenyegető kockázatot is, hiszen a „rossz sejtek növekedése” azt jelenti, hogy a rák elhatalmasodik a szervezetben. Jelenleg a gyógyszerrel igyekeznek kordában tartani, visszaszorítani a betegséget, amíg lehet.

Jelen esetben a gyermekvállalásról való gondolkodásban annak is fontos szerepe van, hogy az egyik tervezett szülő IV. stádiumú, vagyis áttétes rákbetegségben szenved, hiszen az eredeti rák (primer tumor) már más szervben is áttétet (metasztázist) adott, tehát a ráksejtek szétterjedtek a szervezetben. Ezt az állapotot jelenleg valószínűleg jól kordában tartja az alkalmazott tablettás daganatgátló kezelés, de nem lehet kizárni a betegség rosszabbodását sem a későbbiekben, s ez felveti annak a kockázatát is, hogy egyedül (párja nélkül) kell a közös gyermeküket felnevelnie. Felelős döntést a reális kilátások ismeretében tudnak hozni, erről a leleteket pontosan ismerő kezelőorvos tud részletesen, személyre szólóan tájékoztatást adni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Rák és gyermekvállalás: jöhet élet a rák után?
Rák: génjeinkben hordozzuk sorsunkat?
Rák és szexuális élet férfiaknál
Májrák, májáttét
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a májrákról:
Előrehaladott májrák: mik az esélyek?
Sárgaság: epekő helyett májrák
Májrák és csuklás
Primer májdaganat, a betegség vége
Áttétes májrák genetikája
Májrák termálvizes kezelése?
Májáttét vagy májgyulladás
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top