Gyomorműtét utáni kemoterápia

Édesapám 57 éves, 2 hónapja teljes gyomoreltávolításon esett át. A mai napon CT vizsgálatot végeztek, az orvosok véleménye a következő.

Total gastrectomia utáni állapot: Medistinalis és paraaorticus, illetve paracavalis lymphodenopathia. Multiplex hyperdens gócok a máj jobb lebenyében, melyek megfelelhetnek secunder folyamatnak, csak artériás fázisban figyelhetők meg. A jobb oldali intrapulmonalis góc inkább fibroticus eredetűnek látszik.

Kérem, írja le nekem néhány szóban, mit jelent ez. Az Ön véleménye szerint kemoterápiás kezeléssel javítható-e édesapám állapota? Illetve tudna-e javasolni egyéb kezelési módszert? A leleten szereplő „a műtéti régióban fémklippek láthatók” kifejezés mire utalhat?

A CT leleten mind a mellkasban a gátorüregben, mind az aorta mellett, a véna cava nevű nagy ér mellett megnagyobbodott, valószínűsíthetően áttétes nyirokcsomókat írnak le. Emellett a májban többszörös daganatos gócokat, amelyek a CT-n leírt jellemzők alapján áttéteknek megfelelhetnek (szekunder folyamat = egy elsődleges, azaz primer daganat áttétei). A leletet véleményező orvos a tüdőben is lát egy kisebb gócot, amelynek a CT képe alapján ugyanakkor nem áttétre gondol, hanem valamilyen fibrotikus (heges, kötőszövetes) eltérésre.

A műtéti régióban fémklippek láthatók kifejezés arra utal, hogy pici fém csatokkal zártak például vérző eret a műtétnél, vagy kapcsoltak össze bélrészeket. Ez a szokásos műtéti eljárás része.

Ebben a kiterjedt stádiumban a kemoterápiától az várható, hogy a daganatos gócok mérete kisebb lesz abban az esetben, ha reagál az alkalmazott gyógyszerkombinációra az adott rákbetegség. A kemoterápia a gyorsan osztódó sejtekre hatva igyekszik pusztítani a rákos sejteket, gátolja osztódásukat, számbeli szaporodásukat és így a méretük növekedését vagy új áttétek megjelenését.

Ez a gátló hatás általában átmeneti, de amíg a gócok nem nőnek, a betegnek kevesebb a tünete, jobb az életminősége.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top