Gyorsan növő vastagbélrák műtéte (jelige: október)

CT vizsgálat után rosszindulatú daganatot feltételeznek édesanyám vastagbelén, a jobb oldalon. Az orvos október végére adott időpontot a műtétre, bár ez nem rajta, hanem a kórházi beosztáson múlt. Az első ultrahangvizsgálat 3 hónappal ezelőtt volt, vagyis mire a műtétre sor kerül, eltelik 4 hónap is.

Az első UH 3 cm-es daganatot 2 cm-es nyirokcsomóval látott, a következő augusztusban már 6 cm-es daganatot és 2,8 cm-es nyirokcsomót, a CT most már 7,5 cm-es daganatot és 3 cm-es nyirokcsomót talált (a legnagyobb ekkora).

Ha ennyire gyorsan nő a daganat (?), miért ér rá a műtét október végén? Az orvos szerint nem lesz rosszabb a helyzet, de az UH alapján nem ez látszik. A leletek alapján nincsen áttét a távoli szervekben, de vajon a 3 cm-es nyirokcsomó nem áttétet jelez? Sajnos a kolonoszkópia nem sikerült, ezért csak műtét után derül ki az eredmény, de addig még nagyon hosszú az idő. Az irrigoszkópia negatív lett a CT előtt, de ez a CT eredményt sajnos nem változtatja meg.

Kérem, ha lehetséges válaszoljanak hamar, nagyon aggódunk. Keressünk egy másik orvost, hátha előbb meg tudja műteni anyukámat? Vagy reménykedjünk abban, hogy nem lesz rosszabb a helyzet?

A különböző képalkotó vizsgálatokkal mért daganatátmérőket általában nem szokták az orvosok összehasonlítani, mert az eredmény félrevezető lehet. Ez alapján nem lehet biztonsággal megmondani, mennyire gyorsan nő a daganat, ezért nehéz megmondani, hogy mennyi várakozás engedhető meg az Önök esetében.

Az nem derül ki a leveléből, hogy a három hónappal ezelőtti UH vizsgálat óta miért telt el ennyi idő, de ennek ismeretében már nem tűnik nagyon jelentős késlekedésnek az, ha a műtétre nem október közepén, hanem október végén kerül sor.

Természetesen minden daganatos betegnél az lenne az optimális, ha a műtétre minél korábban sor kerülne. Ez természetes igénye a betegnek és a hozzátartozónak is, de műtétet, esetlegesen csonkoló műtétet, csak alapos kivizsgálás és adott körülmények fennállása esetén, szövettani megerősítés után szoktak végezni.

A 3 cm-es nyirokcsomó valószínű nyirokcsomó áttétet jelent, de a nyirokcsomók daganatos érintettségéről biztosat a műtét után elvégzett szövettani vizsgálat mondhat.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Vastagbél- és végbélrák: a tumort veszik célba
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Vastag- és végbélszűrés
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbéldaganat és sztóma
Vastagbélrákos édesanya
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top