Hányinger, kiegészítő terápiák kemoterápia mellé

4 éve volt Wertheim műtétem. Most sajnos a műtét helyén és a tüdőben is találtak daganatot (4,4 centiméterest.) Kecskeméten tegnap kaptam meg az első kemót. Most nincs étvágyam és kicsit hányingerem is van. Megkérdeztem a kezelőorvost, hogy kiegészítésnek mit javasol. De azt válaszolta, hogy Ő nem javasolhat semmit. Ebben kérem a segítségüket. Rengeteg minden van a piacon. Mi az, ami ilyenkor tényleg használ, hogy ne romoljon le teljesen a vérképem és jobb legyen a közérzetem?

Ahogyan írja, rengeteg olyan készítmény van a piacon, amelyekkel onkológiai betegeket céloznak meg forgalmazóik, s általános jó hatásokat tulajdonítanak nekik, vagy azt, hogy a beteg „jobban bírja majd az onkológiai kezelést”. Sajnos, ezeknek a recept nélkül kapható készítményeknek az esetében általában nincsenek olyan tudományos igénnyel tervezett, sok beteg bevonásával végrehajtott, gondosan követett és statisztikailag precízen értékelt vizsgálatok, amelyek alapján meg lehetne mondani, hogy például melyik készítmény hasznos hányinger esetén, melyik hasznos étvágytalanság esetén. Vagyis ilyen adatok hiányában nem tudja megmondani az Önt kezelő onkológus sem, és mi sem, hogy a recept nélkül kapható kiegészítő készítményekből mit vegyen be, ha hányingere van, és mit szedjen étvágytalanságra. (Kapcsolódó cikkeinkben viszont találhat tapasztalatokon nyugvó tippeket.)

Feltételezzük, hogy hányáscsillapító gyógyszerekkel orvosa ellátta, illetve a kezelés előtt is feltételezhetően kapott hányáscsillapító készítményt. Az onkológusa által javasolt hányáscsillapító tabletta szedése javasolt otthon. Ezek egy része a „szetron” /….setron/ csoportba tartozó hányáscsillapítók mellett több beteg tapasztalhatja székszorulás kialakulását, emiatt rostban dús étrend, és szükség esetén székletlazítók alkalmazása is szükséges lehet.

A következő kezelésnél érdemes beszámolnia orvosának, hogy mennyi ideig tartott a hányinger és a hányás, lehet, hogy ennek ismeretében ő módosít a hányáscsillapítón.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Kemoterápia: házi és kórházi praktikák
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Minden, amit a kemoterápiáról tudni kell
Placebó: a mellékhatás tudata is kiválthat mellékhatást
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Figyelmeztetés: így ne vásároljunk étrend-kiegészítőt!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hányinger enyhítése
Hányás kemoterápia után
Folyamatos hányás
Rosszullét kemoterápia után
Áttétes tüdőrák, állandó hányás
Fájdalom és hányás az áttétektől

Top