HER2 emlőrák terápiája (jelige: HER2 1+ negativ)

A kérdésem az lenne, hogy mit jelent pontosan emlőrák esetén a HER-2:1+: negativ. Illetve, hogy kemoterápia során AC-ról a Taxolra való áttérés mit jelent?


A HER2 státuszról:

A HER2 státusz meghatározása az emlőrák kórszövettani diagnózisának része.  Ezt a vizsgálatot az eltávolított daganatmintából végik el. A meghatározásra szolgáló módszereket két fő csoportba szokták osztani.

Az egyik módszer a sejtfelszíni HER2 fehérjét mutatja ki, s azt határozza meg, hogy felszaporodott-e ez a fehérje (ekkor beszélünk overexpresszióról), vagy normális a mennyisége. A fehérje felszaporodás mértékét keresztekkel jelölik:

1. egy kereszt /+/ azt jelenti, hogy normális a HER2 fehérjék mennyisége a sejtfelszínen

2. két kereszt /++/ lehet normális vagy kóros, ekkor CISH vagy FISH módszerrel további vizsgálatot végeznek a szövettani anyagon (lásd alább)

3. a három kereszt /+++/ biztosan HER2-pozitív emlőrákot jelent.

A másik módszer
a sejt magjában a HER2 gének mennyiségét határozza meg, s azt dönti el, túl sok gén van-e benne (ekkor beszélünk gén-amplifikációról) vagy sem (FISH vagy CISH vizsgálat). Ekkor a bizonytalan, vagyis a fentiekben a sejtfelszíni fehérje meghatározás szempontjából két kereszttel /++/ jelölt esetekben is el lehet dönteni, hogy HER2 pozitív vagy HER2 negatív daganatról van-e szó.

A HER2 státusz jelezheti, hogy a beteg hogyan reagál bizonyos kezelésekre, illetve  segítségével meghatározható, hogy a beteg alkalmas-e úgynevezett HER2-re ható célzott terápiára.  Az emlőrákok körülbelül negyede HER2 pozitív. Közel egy évtizede került be az emlőrák elleni küzdelem terápiás fegyvertárába az első úgynevezett biológiai válaszmódosító készítmény, amelyet HER2 pozitív emlőrákos betegeknek lehet adni.

Az Ön leletében az egy kereszt azt jelenti, hogy normális mennyiségben volt a daganatsejtek felszínén a HER2 fehérje, tehát nem HER2 pozitív, hanem HER2 negatív az emlőrákja.

A terápiaváltásról:

Az AC kezelés kombinált kezelés, amely két készítmény nevének rövidítése (adriamicin illetve ciklofoszfamid hatóanyag tartalmú készítmények). Az Ön által említett készítmény pedig egyike a taxán (T) készítményeknek.

A váltás több dolgot is jelenhet. Amennyiben Ön közvetlenül az emlőrák műtéti eltávolítása után kapja a kezelést, akkor ez az úgynevezett adjuváns kezelés egyik fajtája, ahol bizonyos ciklusszámú (általában 4) AC kezelés után váltanak taxán tartalmú készítményre.

Amennyiben áttétes (metasztatikus) emlőrák kezeléséről van szó, akkor lehet, hogy az AC kezelést követően elvégzett képalkotó vizsgálatok a daganatos gócok számnak méretének növekedését mutatják, s ezért a kezelőorvos kemoterápiát váltott annak érdekében, hogy más szerrel megkísérelje hatékonyabban pusztítani a daganatos sejteket.

Kapcsolódó cikkek:
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mennyire megbízható a citológia?
Emlőrák kiújulás műtét után
5 évvel emlőműtét után

Top