Hólyagrák végső stádium – 2.

Köszönöm az előző kimerítő választ. Maradt még pár kérdésem, illetve vetődtek fel újak anyósom betegségével kapcsolatban. Az onkológus orvossal csak a jövő hét szerdán beszélünk (akkora kapott időpontot), eddig urológus orvos kezelte. Anyósom azt a tájékoztatást kapta, hogy ha a vesékben katéter lesz, akkor az két oldalt vezetik ki, és NEM szünteti meg az inkontinenciát, számomra ez hihetetlenül hangzik, józan paraszti ésszel azt gondolom, ha a vesékből kivezetik a vizeletet, akkor a hólyagba már nem érkezik folyadék ami szivároghat…

Ezen tájékoztatás miatt nem akarja a katétert, mert ha az inkontinencia is megmarad, fölöslegesnek gondolja.

Az egyik leglényegesebb kérdésem, hogy ki mondja el neki, hogy haldoklik, kinek a kötelessége? Illetve meg kell-e neki mondani? A háziorvos (aki rokon) nem mondja csak „célozgat”, az urológus csak nekünk mondta, de én úgy gondolom, hogy ez nem a mi kötelességünk, és nem hiszem, hogy a páromnak kéne erről tájékoztatni őt. Szerintem bőven itt lenne az ideje, hogy tudja, hiszen a tények pontos ismerete nélkül nem tud objektíven dönteni, ez engem bosszant, de nem hiszem, hogy én lennék ebben az ügyben az illetékes.

Remélem az onkológus szerdán elmondja neki a teljes igazságot… Illetve mondtam a páromnak, hogy kérje fel az orvost a korrekt, pontos, érthető tájékoztatásra. Nekem az az érzésem, hogy nem akarják őt kezelni, folyamatosan megy az időhúzás, gondolom ha lenne értelme, már elkezdték volna a kezelést, csak ezt sem mondja neki senki.

Annyi kérdésem maradt, hogy megkérdezzem, milyen lesz amikor közeledik neki az életvég? Mennyi ideje lehet még hátra? Tudom, nem lehet pontosan megmondani, csak körülbelül, hogy mire számítsunk, mert át kell alakítani az életünket annak megfelelően, hogy tudjuk ápolni.

A vesékbe beültetett katéter abban segít, hogy a káros anyagok többsége ki tudjon választódni a szervezetből, s a méreganyagok kiürüljenek, ha már nem tudnak a húgyhólyagon keresztül megfelelő mennyiségű vizelettel távozni. De a katéter mellett jut folyadék a hólyagba is, és szivároghat a hólyagból a húgycsövön a „rendes úton” is kifelé, ezért marad meg az inkontinencia.

A beteg felvilágosításával kapcsolatban az egészségügyi törvény szerint a beteget a saját kérésének megfelelő mértékben kell felvilágosítania az orvosnak, figyelembe véve azt is, hogy adott helyzetben pszichésen mit visel el, és mit képes megérteni. Valószínűleg a háziorvos azt tapogatja, amikor „célozgat”, hogy mit szeretne tudni az anyósa, és mit vár el ezekből az ismeretekből.

Párhuzamosan a családnak is feladata és felelőssége az, hogy ha a beteg kérdez, igyekezzenek az ismereteik alapján megfelelő válaszokat adni a kérdésekre – egy nyugodtabb családi beszélgetésben, ahol van visszakérdezésekre idő, s a témára akár pár nap múlva visszatérési lehetőség, sokszor jobbak a felvilágosítás lehetőségei és körülményei.

Természetesen lehet kérni az onkológustól is korrekt, pontos, érthető tájékoztatást, ő ezt meg is adhatja, de a ráömlő információk után a beteg „megtámogatása” érzelmileg-pszichésen, vagy akár a hallottak „ésszel történő megértésében” segítés még mindig legtöbbször a család feladata.

Mindenkinél másképp közeledik az életvég. Általában gyengül a beteg, fokozódnak a panaszok, problémák, több fájdalomcsillapítóra szorul, egyre kevésbé működnek azok a szervei, amelyeket a daganatos betegség megtámad (fullad, ha tüdőáttéte van, romlik a máj működése, s akár májkóma alakul ki, ha a májáttétek uralják a kórképet). Azt megmondani, hogy a betegnek mennyi ideje lehet hátra, nem lehet pontosan. Tapasztalt orvos, háziorvos is csak becsülni tudja, hogy hetek, pár hónap vagy ennél hosszabb idő.

A végstádiumú beteg ápolásában sokat segíthetnek a hospice szolgálatok, érdemes időben felvenni velük a kapcsolatot akár a háziorvoson keresztül, hogy tudják hová fordulhatnak az ápolási segítségért, a panaszok mérsékléséért, ha a helyzet úgy kívánja.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Húgyhólyagrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
Hólyagrák végső stádium

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult hólyagrák: kell a műtét?
Húgyhólyag daganata
Kifakadt húgyhólyagrák
Hólyagrák, alacsony gradus
Hólyagrák-kemoterápia
Hólyagtumor, veseműtét, perforáció
Pathológiás dúsulás hólyagrák után 12 évvel
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top