Hólyagrák végső stádium

Azt szeretném kérdezni, hogy a hólyagráknak utolsó stádiumában mi lesz a beteggel?

Az anyósom 67 éves, decemberben diagnosztizálták a hólyagban a rákot. Azóta volt neki 3 TUR, de csak tüneti kezelésként, mert a daganat nagyon agresszív, nagyon gyorsan terjed, a hólyag nagy részét benőtte, az izomba átszűrődött, a záróizomba „beette” magát, és a húgycsőbe is.

A hiányos, felszínes tájékoztatás, és az orvos által sugallt „lehet, hogy az asztalon marad” végeredmény miatt a hólyagkivételt a beteg elutasította. A beteg állapota egyre rosszabb, nagyon le van fogyva (40-43 kg), gyenge, a vizelete folyamatosan szivárog, pangó vizelet alakult ki a vesékben. Felajánlották a kemoterápiás palliatív kezelést. A gond az, hogy nem tudjuk eldönteni, segítene-e a kezelés abban, hogy ne szenvedjen a beteg vagy maga a kezelés rontja le annyira az állapotát, hogy belehal…

Nem tudjuk mi történik, ha elutasítja a kezelés, és mi történik, ha elkezdik nála. A kezelőorvosa szerint „záros időn belül meghal”. Nem szeretnénk, ha szenvednie kéne, azt hallottuk, ha nem csinálják meg a kemót, akkor kialakul a húgyvérűség és az komoly fájdalommal és szenvedéssel jár, viszont maga a kemo is „szenvedés” lehet már a számára, hiszen az életminősége nem lesz jobb, hanem még rosszabb…

A jelenlegi életminősége sem kielégítő a tünetek miatt (inkontinencia, gyengeség, vérszegénység, szeméremcsont fájdalom). Egyszóval nem tudom jobban megfogalmazni: megéri-e a kemoterápia vagy könnyebb az út a végéig, ha nem kezelik? Mire számíthatunk továbbiakban? Mi okozza ilyen betegségben a fájdalmat?

A hólyagdaganatoknál, különösen az agresszív, gyorsan növekedő fajtáknál, gyakran kérdéses, hogy mit nyer a beteg a műtéttel, hiszen a műtét a különböző kivezetések miatt aktuálisan önmagában is is ronthatja az életminőséget. A most felajánlott kemoterápiás kezelés palliatív jellegű, ettől esetleg az várható, hogy a daganat növekedése lelassul, de ezt nem lehet biztosra ígérni. Ugyanakkor a beteg általános állapota a levele alapján elég gyengének mondható, a 40-43 kg-os testsúly is tumoros kahexiát (kóros soványságot) valószínűsít.

A leleteket pontosan ismerő onkológus tudna javaslatot tenni arra, hogy érdemes-e elkezdeni a kemoterápiát, vagy ehhez a daganat már túlságosan előrehaladott, illetve a beteg állapota leromlott-e annyira, hogy érdemi javulás nem várható a kemoterápiás kezeléstől.

Valóban kialakulhat olyan helyzet, hogy elkezdenek emelkedni a vesefunkciós értékek (karbamid, kreatinin), mert a vizelet elválasztó rendszerben kialakult elfolyási akadály (a hólyagdaganat) gátolja a vizelet kiválasztást, pangás alakul ki a vesében, mert a vesék által kiválasztott folyadék (vizelet) nem tud távozni, ez a veséket is károsíthatja, a kéregállomány, ahol a kiválasztást végző szervecskék vannak, amelyek naponta sok száz liter folyadékot szűrnek át elvékonyodhat, működése károsodhat. Ennek a folyamatnak a megakadályozására a betegnél szóba jöhet katéter behelyezése, ha lehetséges, hogy a hólyagból a vizelet el tudjon távozni, de ez nem segít akkor, ha a vesékből a hólyagba belépő húgyvezetékek beszájadzását is elzárja a daganat. Ilyenkor szóba jöhet, hogy a vesébe ültetnek be katétert, amely a beteg hátán jön ki, és a veséből egyenesen egy zacskóba vezetődik a termelődött vizelet.

A vérszegénység miatt időnkét transzfúzió adására szorulhat a beteg, mert a hólyagdaganat rendszeresen és folyamatosan vérezgethet, akkor is, ha ez a vizeletben nem látható.

A jelentős fogyás miatt tápszerek adása is szóba jöhet, ha még nem használ ilyet, az onkológus írhatja ezt fel, majd javaslata alapján a háziorvos rendelheti.

A fájdalmat sok minden okozhatja, maga a hólyagdaganat, ennek esetleges ráterjedése a környezetére (pl. a végbélre), esetleges áttétek. A fájdalmak miatt megfelelő, a fájdalom esetleges fokozódásával párhuzamosan emelt, folyamatosan a szükségletek szerint módosított fájdalomcsillapítás szükséges, hogy az állandó fájdalomcsillapító-szintet fenn lehessen tartani, s a lehetőségek szerint uralni a hirtelen jelentkező, esetleges áttörő fájdalmakat.

Amennyiben végstádiumban van a beteg, nem szabad megvárni, amíg összeomlik a szervezete, már előbb érdemes felvenni a kapcsolatot a hospice szolgálattal is, ahol a palliatív ellátásra, az életvég testi és lelki segítésére hivatott szakemberek segíthetnek a betegnek és családjának.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult hólyagrák: kell a műtét?
Húgyhólyag daganata
Kifakadt húgyhólyagrák
Hólyagrák, alacsony gradus
Hólyagrák-kemoterápia
Hólyagtumor, veseműtét, perforáció
Pathológiás dúsulás hólyagrák után 12 évvel
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top