HPV 31-es, terhesség, hormonkezelés

35 éves nő vagyok egy gyermekkel, akinek minél előbb testvért szeretnénk. A nyáron volt egy terhességmegszakításom eü. indokból 16 hetesen, azóta rendszeres a menzeszem, viszont elég gyakran (főleg szex után) barnás pecsételéseim vannak, ami miatt 2 hete rákszűrést és HPV szűrést is csináltattam. Az eredménye P2 és HPV 31 pos. Lett.

Az UH akkor (egy nappal a menzesz előtt) 22 mm vastag méhnyálkahártyát mutatott, ami tegnapra (14. nap) 11-13 mm-re változott. Az orvosom írt Norcolut tablettát, bár hozzátette, anélkül is teherbe lehet esni. Ön szerint is szükséges? Ha nem muszáj, nem szeretnék feleslegesen hormonokat szedni, így is kapok pajzsmirigyre napi 0,25 Letroxot.

A HPV-re csak annyit mondott, hogy kár volt megcsináltatni, most ezen fogok idegeskedni… 6 hónap múlva kell visszamennem kontrollra. Tényleg ennyire bagatell a probléma? Utánaolvastam, és bizony nem nyugodtam meg, mivel magas rizikófaktort jelent ez a fajta vírus. Ráadásul elég sok stressz ért manapság (terhességmegszakítás, egyéb családi problémák), ami miatt az immunrendszerem nagyon le van gyengülve, látszik ez abból is, hogy mindenfajta vírust összeszedek pár hónapja (VZV, herpes a fogorvosnál, rota).

Egy újabb terhesség nem gyengítené le ismét az immunrendszert, ami a rákot előhozhatja? Igazából nem tudom, hogy mióta lehet meg a vírus, mivel 4 éve házasságban élek, és azelőtt sem volt sok kapcsolatom, illetve semmilyen tünetem nincs a folyásokat, viszketéseket leszámítva, amit évek óta gombára fognak az orvosok. Eltűnhet valaha, vagy egész életemben azon kell izgulnom, hogy mikor lesz daganatom? A családban sajnos szinte mindenkinek volt, gondolom és is örököltem a hajlamot.

A 31-es HPV (humán papilloma vírus) valóban az úgynevezett onkogén (rákkeltő) HPV törzsek közé tartozik, a több mint 100 ismert HPV vírustörzs közül. A HPV fertőzések világszerte sok embert érintenek, férfit és nőt egyaránt, s ez azért fontos, mert a méhnyakrák kialakulásában valóban fontos szerepük van, s ezért is fejlesztettek ezek ellen védőoltásokat.

Ugyanakkor a HPV fertőzések az esetek döntő többségében spontán, bármiféle beavatkozás nélkül meggyógyulnak. Csak a fertőzöttek kis részében alakul ki folyamatos(abb) fertőzöttség, a sok fertőzött nő közül pedig szerencsére csak (arányaiban) keveseknél alakul ki méhnyakrák.

A HPV fertőzés ismerete mellett elsősorban az a fontos, hogy a szokásos méhnyakrák szűrések ne maradjanak el, mert egy rosszindulatú elfajulást a rendszeres időközönként ismételt szűrésekkel időben észre lehet venni.

A daganatos betegségek nagyon gyakoriak a fejlett társadalmakban, főleg idősebb korban válnak egyre gyakoribbakká, ezért is fontos azokon a szűréseken részt venni, amelyek hatékonyak lehetnek a betegségek felfedezésében (s ugyanakkor nem adnak sok álpozitív eredményt, felesleges pszichés stressznek és „túlzott” további vizsgálatoknak kitéve a résztvevőket).

A teherbe eséssel és a hormonkezeléssel kapcsolatban a hormonszedés szükségességét nőgyógyászával beszélje meg, ez túllépi a mi onkológiai kompetenciánkat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Reaktív elváltozás, HPV gyanú
Cervicitis LSIL, HPV gyanú
CIN2, HPV 52
CIN III, HPV 16, szövettani lelet
HPV gyanú, CIN I., P3, LSIL
HPV veszélyei, visszafertőződés
Terhesség és HPV gyanúja
Conisatio, 5 éve HPV, CIN1
P3-as cytológia konizáció után
HPV vírus és P3
LSIL, HPV gyanú
Nőgyógyászat: mérsékelt fokú LSIL
LSIL eredmény 2x, utána negatív, hogy lehet ez?
P3, CIN I, LSIL – 2.
P3, CIN I, LSIL

LSIL CIN1 rákszűrés-eredmény
Nem magyarázzák el a citológiai leletet!
P3 után: mért nem tudják gyógyítani a fertőzésem?
P4 citológia, szabálytalan vérzések
P4, HPV 31, HPV 6, rákmegelőző állapot
Rákszűrés, citológia, P3-as eredmény
P3 citológia teendők

P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top