Húgyhólyag daganata 33 évesen

A férjemnek (33 éves) 3 hónapja TUR műtéte volt hólyagdaganat miatt. A szövettani eredmény: Carcinoma transitiocellulare papillare Grade I. TNM: pT1aNxMx
Kérem segítsen ezt értelmezni! Mit jelent ez? Belehalhat?

Mikroszkópos leírás:
I. zölddiónyi morzsalékony sárgásszürke szövet

Több területből készítettünk metszeteket, melyekben papillaris szerkezetű szövetszaporulat fragmentumai láthatóak, változó nagyságú részletekben. Keskeny kötőszövetes strómatengelyek felszínén 8-10 sejtsoros, transitionalis hámra emlékeztető boríték látható, amelyben a sejtek polaritása enyhe fokban zavart. A magplasma arány enyhe fokban megnőtt. A stróma állománya részben fellazult, részben hyalinos megjelenésű, tágult kisér képleteket tartalmaz. Egy területben húgyhólyag nyálkahártyának megfeleltethető felszínes szövetrészlet látható, amelynek felszínén a leírt papillaris szövetszaporulat figyelhető meg, melynek határa a fibroticus stróma fele látott síkokban éles, infiltráció nem látható.

II. főttbabnyi szürkésbarna morzsalékony szövet
Mikroszkóp alatt igen felszínes húgyhólyag nyálkahártya részletek mellett nyálkahártya borítékkal csak részben bíró simaizom rostállományt magába foglaló nyálkahártya részletek azonosíthatóak, amelyben a leírtakkal megegyező daganatszövet észlelhető, felszínes megjelenéssel, strómainfiltratio jele nélkül. A látott síkokban simaizom rostállomány tumormentes.

A TNM (tumor, nyirokcsomó, metasztázis vagyis áttét) beosztás szerint ez egy nagyon kicsiny daganat volt. A T1-es tumor a legkisebb elsődleges daganat. Az N (node, nyirokcsomó) és az M (metasztázis, áttét) betű mellett azért szerepel X, mert a szövettani vizsgálatot végző szakember nem tudhatja, hogy a környéki nyirokcsomókban vagy távoli szervekben van-e áttét, ez számára ismeretlen. Erre egyéb – például képalkotó – vizsgálatok deríthetnek fényt, de ilyen kicsi elsődleges daganatnál ennek szerencsére kicsi a kockázata. A részletes szövettani leírásban is jó jel, hogy az izmokba nem hatol be a daganat.

A G1 azt jelenti, hogy Grade 1 (1-es grádusú) a daganat szövettanilag, vagyis a mikroszkóp alatt vizsgálva a daganatsejtek eléggé hasonlítanak még a normál sejtekhez, nem bizarr, nem nagyon „elformátlanodott” sejtekről van szó, vagyis a szövettani rosszindulatúság foka alacsony.

Minden rosszindulatú daganat kiújulhat és adhat áttéteket is, még az ilyen kicsi, a környezetébe alig beterjedő, és szövettanilag csak kis mértékben rosszindulatú daganat is, bár természetesen kisebb kockázattal. Ezért kontrollvizsgálatokra lesz szükség rendszeresen, hogy egy esetlegesen ismételten megjelenő vagy kiújuló hólyagrákot időben észre lehessen venni és ismét el lehessen távolítani.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Brokkolival a húgyhólyagrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Húgyhólyagrák életkilátásai
Carcinoma in situ vesicae urinarie
Előrehaladott hólyagrák: mennyi idő lehet hátra?
Hólyagrák, hólyageltávolítás
Kiújult hólyagrák: kell a műtét?
Húgyhólyag daganata
Kifakadt húgyhólyagrák
Hólyagrák, alacsony gradus
Hólyagrák-kemoterápia
Hólyagtumor, veseműtét, perforáció
Pathológiás dúsulás hólyagrák után 12 évvel
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top