Húgyhólyagtumor G1T1, vegyszerek, dohányzás

Férjem majd’ 20 éven át vegyszerekkel dolgozott, erős dohányos, 48 éves. Papilláris, G1T1 állapotú hólyagtumor alakult ki nála, amelyet két TUR műtét alkalmával távolított el az orvosa. A daganat nem hatolt be az izomszövetbe, kb. zöld diónyi nagyságú volt. Ez után 6x heti egy, majd 5x havi egy Mytomicin C khemoterápiás instilláció következett.

Bőven van (nem onkológus) orvos a családunkban, akik segítettek értelmezni férjem eredményeit. De az alábbi kérdésekre nem sikerült választ találnunk, ebben kérem szépen segítségüket.

A kérdésem az, hogy
1) Mennyiben jellemzi ezt a nem invazív tumortípust a kiújulás veszélye?
2) Recidíva esetén mekkora valószínűséggel viselkedik a tumor az eddigiekhez hasonló „mértékletességgel”?
3) Mivel férjemet nagyon nehéz rávenni a kontrollvizsgálatokra, az is kérdés, hogy a recidívák lappangása, észlelhetősége hogyan alakulhat – már, ha erre lehetséges egyáltalán válaszolni.
4) Miért T1-es besorolást kapott a tumor, ha nem hatolt be az izomszövetbe? A zöld diónyi nagysága miatt…?
5) Ismeretem szerint a G1T1 közepes kockázatot jelent, ezt hogyan kell értelmezni?

És végül, ha nem kérdezek ezzel butaságot, vajon mennyi ideig fejlődhetett ekkorára a tumor a férjem testében? A vizsgálatok előtt kb. egy hónappal jelentkezett gyakori vizelés, amely véres volt.

Férjem rendkívül makacs ember, sem a dohányzásról, sem a gyakori és nem kis mennyiségű alkoholfogyasztásról nem kíván lemondani. Az egyetlen pozitívum, hogy „vegyszerekben gazdag” vállalkozása már megszűnt.

Nagyon szépen köszönöm előre is a választ és azt is, hogy létezik ez az oldal.

Onkológus szakértőnk konzultációt kért egy urológiai daganatokban jártas, elismert szakorvostól, hogy a lehetőségekhez képest átfogó választ adhassunk kérdéseire.

Férjénél kicsiny, T1 méretű húgyhólyagrák miatt történt TUR, azaz transzuretrális rezekció, amikor a húgycsövön keresztül endoszkópos eszközzel benyúlva a hólyagba, eltávolítják a hólyag belső felszínén lévő daganatot.

A papilláris típusú G1T1 húgyhólyag daganatok esetén kb. 20-30 %-ban számíthatunk kiújulásra 1-2 éven belül. Abban az esetben, ha nem kapott volna a húgyhólyagba kezelést, akkor a kockázat nagyobb arányú lenne. Sok esetben nem is az eredeti helyen, hanem a húgyhólyag más területén lehet kimutatni ismételten daganatot, ezért is fontosak a rendszeres ellenőrzések, a hólyagfal belülről történő áttekintése, hogy csökkenjen annak a valószínűsége, hogy nagy daganatot találnak. A daganat „mérsékletes” viselkedése összefügg azzal, hogy mennyire mélyre terjed a húgyhólyag falában, ezért is fontos minél kisebb méretnél észlelni a daganatot, mert az igen valószínű, hogy a húgyhólyag mélyebb rétegeibe is terjed a daganat, így a későbbiekben várható, hogy egyéb kezelések is szükségessé válhatnak.

Mindenképpen az tehát a szakmai javaslat, hogy a kezelés befejezése után legalább 1 évig 3 havonta hólyagtükrözést kell végezni, mert így a legnagyobb valószínűsége annak, hogy minél kisebb elváltozást fel tudjanak fedezni. Kiegészítésül bizonyos időközönként hasi ultrahang, kismedencei MR és vizelet citológia is javasolt, de a húgyhólyagtükrözést ezek nem helyettesítik, mert a hólyagtükrözés nyújt lehetőséget arra, hogy részletesen át lehessen tekinteni a hólyag belső falát. Az egyéb képalkotó vizsgálatok inkább arra adhatnak információt, hogy a kismedencében, a hólyagon kívül van-e valamilyen daganatra utaló elváltozás.

Az Ön férjénél a daganat a TNM (T = tumor, N = nyirokcsomó, M = metasztazis) stádiumbeosztás alapján pontosan azért T1-es, mert csak a húgyhólyag legbelső területén tudták kimutatni. Ha a húgyhólyag mélyebb rétegeire terjed, akkor nagyobb T értéket kap. A T2-T4 daganatok már az izmot infiltráló, azaz beszűrő daganatok, például a T2-es daganat más a superficialis (felszíni) izomzatban helyezkedik el.

Általánosságban a kockázat vonatkozásában az onkológusok általában a betegség prognózisára, kiújulási, áttétképzési kockázatára kíváncsiak, mert ennek meghatározása segít abban, hogy milyen módon ellenőrizzék a beteget annak érdekében, hogy egy esetleges daganatos kiújulást időben észrevegyenek, amikor még vannak olyan terápiás lehetőségek, amelyekkel hatékonyan lehet küzdeni a betegség ellen.

Mai tudásunk szerint, mire kialakulnak és felismerhetővé válnak a daganatok, addig több hónap, esetleg több év telik el. A sejten belül több lépcsőben alakulnak ki azok az elváltozások (pl. mutációk), amelyek eredményeként a normál sejtekből daganatos sejtek alakulnak ki, majd azok kezdenek el osztódni, szaporodni, ennek következtében pedig növekedni.

Ahogyan Ön is írja, a hólyagdaganatok kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos vegyi anyagok (anilin festékek, polivinilklorid stb.), a krónikus húgyhólyaghurut, bizonyos fertőzések előfordulása, illetve a dohányzás. A húgyhólyagrákos betegek kilenctizede dohányos. (Közkeletű tévhit, hogy a dohányzás „csak” tüdőrákot okot. Fej-nyaki tumorok, a méreganyagokat kiválasztani próbáló vesék és a húgyhólyag daganatos elváltozása, de a gyomorrák, szájüregi rák is összefüggésben van a folyamatosan a szervezetbe adagolt füsttel.)

A húgyhólyagrák kiváltó okait minél hamarabb érdemes megszüntetni. A dohányzást bármely életkorban abba lehet hagyni, abból csak előnye származhat a betegnek, nemcsak a különféle daganatos betegségek vonatkozásában, hanem a krónikus légzőszervi betegségek, illetve a szív-érrendszeri betegségek szempontjából is.

Ennek a rákbetegeknél is lehet jelentősége, nem szabad „minden mindegy” alapon viszonyulni a kérdéshez, hiszen minél több, a daganattól független kísérőbetegség lép fel, annál rosszabb lesz a beteg általános állapota, teherbírása, kezelhetősége. Így mindenképpen javasolt, hogy férje ne „mérgezze magát”, s a dohányzást hagyja abba. Tudjuk, hogy ez szélmalomharc, ha egy rákbetegség sem jelent elég érvet. Mi is vívjuk ezt a harcot, s nem adjuk fel, hátha egyik-másik embernél lesz foganatja, s elkerülhetjük a (még nagyobb) tragédiákat.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák

Dohányosok az onkológiákon
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Húgyhólyagrák műtét előtt
Kifakadt húgyhólyagrák
Hólyagrák, alacsony gradus
Hólyagrák-kemoterápia
Hólyagtumor, veseműtét, perforáció
Pathológiás dúsulás hólyagrák után 12 évvel
Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák
Hólyagrák, végzetes betegségek
Rák és gyógyfürdő

Top