Jóindulatú ciszta a torokban (jelige: 30)

Az lenne a kérdésem, hogy az „ádámcsutka” mellett jobb oldalt találtak egy 1.8 cm-es csomót és az ekográfos vizsgálat után azt mondták, hogy valami ciszta, ami nem veszélyes csak esetleg, ha nagyobb lesz akkor operáltassam meg esztétikai okok miatt. Viszont egy hónapra rá annyira visszahúzódott, hogy alig tapintható. Válhat-e veszélyessé, ha egyértelműen két orvos is azt mondta, hogy nem rosszindulatú?

Néha úgy reszelődik a tokom (naponta kb. 5-10-szer). Lehet-e a kettőnek összefüggése vagy inkább azzal függ össze, hogy dohányzom naponta kb. fél dobozzal (10 szál).

Az ádámcsutka mellett észlelt ciszta gyakran kisgyerekkor óta megvan, és a nyaki szervek fejlődésének kicsiny zavarára utalhat. Látatlanban mást egy honlapon nem tanácsolhatunk, mint az Önt vizsgáló orvosok véleményére való támaszkodást, miszerint egyelőre nincs teendő.

A torok „reszelődése” nagyobb valószínűséggel függhet össze a dohányzással. Feltételezzük, hogy a nyaki ciszta vizsgálatakor történt fül-orr-gégészeti vizsgálat, azaz jó mélyen belenéztek a torkába, s ha ennek az eredménye az írásos leletek alapján negatív, akkor jelenleg nincs teendő. Ha nem gégészeti vizsgálaton észlelték a nyaki cisztát, akkor egy gégészeti vizsgálat adhat felvilágosítást arról, hogy van-e a „torokreszelés” hátterében valamilyen kóros elváltozás, és az igényel-e teendőt.

Minél tovább folytatja a dohányzást, annál nagyobbra növeli a kockázatát egy rosszindulatú daganat kialakulásának a szervezetében, ám feltételezzük, hogy Ön ezzel tisztában van, s ennek tudatában gyújt rá egy-egy újabb cigarettára.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Nyelőcsőrák
Tüdőrák
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
18 évesen lehetek tüdőrákos?
A rák felé 16 évesen
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta
Torokfájás és félelmek
Nyelőcsőtumor esélyei

Top