Kemoterápia: gyerek a családban

Először is köszönettel tartozom egy korábbi válaszért. Ismét segítséget, megnyugtatást kell, hogy kérjek. Melldaganat és nyirokcsomó műtéteken vagyok túl és kezdetét vette a kemoterápiás kezelés. 3 hetente kapom a FEC kúrát. Egy 7 éves kisfiú anyuja vagyok, akivel kölcsönösen imádjuk egymást. Igen sokat játszunk, ölelkezünk, sőt puszilgatjuk egymást. Sok a lecke, tanulunk, illetve különböző foglalkozásokra is együtt járunk. Sajnos a nagyszülők igen távol vannak.

Felhívták rá a figyelmemet, hogy az ölelgetést, puszikat kerüljem és tartsam magamtól „kicsit” távol. Segítsen kérem: mivel nem ártok számára? Mi ez a távolság? Mennyi ideig? Kezelés után pár napig vagy meddig vagyok „radioaktiv”? Garzonban lakom, 35 négyzetméter. A nevetése, az öröme gyógyítja a lelkem.

Nem tudjuk, hogy orvosától vagy laikustól kapta-e azt a tanácsot, hogy tartsa távol magát a gyermekétől. Szó sincs arról, hogy „radioaktív lenne”, vagyis sugárzást bocsátana ki a kemoterápiás kezelés után. Ez még a sugárkezelés után sem igaz, csak bizonyos izotópkezeléseknél fordulhat elő, de arra külön felhívják a kezelés előtt a beteg figyelmét. A kemoterápiás szerek egy része a vizelettel ürül, más szereket kimutattak a kezelés után a bőrön is, de nincs olyan vizsgálat, amely biztosan azt igazolná, hogy ez árt a gyermeknek. Ezért nincsenek olyan leírt szabályok sem, amely távolságtartásra vonatkozna akár térben, akár időben.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kemoterápia és gyerekek
Kemoterápia hatása az ápolóra
Fertőző-e a rákbetegség?

Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek
Kemoterápia és gyerekek
Hosszútávú mellékhatások
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után
Vigasztaló unoka

Top