Kemoterápia hatása az ápolóra (jelige: dalma101)

Szeretném megkérdezni, hogy kemoterápiás kezelést kapott ember környezetére hat-e valamilyen mellékhatás?

Az anyukám 2008. 01. 29-én kapta meg az első kezelést (valamilyen rózsaszín folyadékot kapott), én másnap kb. 1,5-2 órát töltöttem a közelében, majd másnap nekem is hányingerem volt. Ez tegnap megismétlődött: szintén kb. 1,5-3 órát töltöttem a közvetlen közelében és délutánra szintén hányingerem lett. Nem tudom, hogy összefüggésben van-e, de én allergiás vagyok a jód azon fajtájára, amelyet a vesefestésnél is alkalmaztak.

Az Ön hányingeres panaszait nem okozhatja az a kemoterápia, amit édesanyja kapott infúziós kezelés formájában. Amennyiben a hányingernek nem valószínűsíthető az Ön szervezetében lévő másféle oka (pl. egy gyomorrontás vagy egy vírusfertőzés), akkor felmerül annak a lehetősége, hogy a szokatlan élethelyzet kiváltota szorongás okozza Önnél ezeket a tüneteket.

A közeli hozzátartozó daganatos betegsége, különösen egy esetleg kiterjedt vagy áttétes rákos betegség olyan helyzet, ami a közeli családtagokat is aggodalommal töltheti el. Ugyanakkor nemcsak a saját félelmeikkel kell megküzdeniük, hanem a beteg számára is szeretnének támaszt, odafigyelést biztosítani, s ez a kettős stressz okozhat pszichoszomatikus tüneteket.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kemoterápia és gyerekek
Fertőző-e a rákbetegség?
Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek
Kemoterápia és gyerekek
Hosszútávú mellékhatások
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után
Vigasztaló unoka

Top