Kemoterápia utáni gyermekvállalás

Férjemnél 2 éve Hodgkin kórt diagnosztizáltak és kapott egy 12 alkalmas, fél évig tartó kemoterápiás kezelést. A kezelés után gyógyultnak nyilvánították, most kontrollra jár. A kemoterápiás kezelés előtt spermafagyasztást kértünk, ami meg is történt. A kemoterápia utáni spermavizsgálat eredménye szerint a mennyisége megfelelő az ivarsejteknek. Szeretnénk babát, így érdeklődtünk. Egyik orvos szerint a kemo előtt lefagyasztott spermákat vegyük igénybe mesterséges megtermékenyítés során. (Kromoszómaeltérés lehetősége miatt.) Már orvos szerint nyugodtan spontán próbálkozhatunk. Szeretném megtudni az Önök véleményét és tapasztalatait is.

A férjét kezelő hematológussal tudják megbeszélni, hogy férje jelen állapotában van-e esélye a betegség kiújulásnak, s ha igen, akkor mekkora ez a kockázat, hiszen meglátásunk szerint egy gyermekvállalásról hozott döntésben ez legalább olyan súlyú kérdés mint a hímivarsejtek állapota. Az orvos tudja megbeszélni Önökkel azt is, hogy a férje esetében mennyi idővel a betegség után tanácsos gyermeket vállalni – igaz, ennek a megítélése tartalmazhat szubjektív elemeket is.

Azt, hogy a fagyasztott sperma vagy a friss sperma alkalmazása jobb-e ilyen esetben, olyan speciális szakismereteket igényel, amelyre egy onkológus vagy hematológus általában nem tud érdemben válaszolni, ezért – onkológus szakértőnkkel egyeztetve – ebben nem tudunk felelősséggel állást foglalni. A férje hematológusa esetleg tudja olyan szakemberhez irányítani, aki ennek a speciális területnek jó ismerője.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyermekvállalás limfómával
Gyermeknemzés lymphoma után
Óriássejtes non-Hodgkin limfóma
Follicularis limfóma
Limfóma és lokális hőkezelés
Hodkgin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma
Lázterápia és immunterápia

Top