Kemoterápia vagy gyógyszer? (jelige: amarilisz)

Édesanyámat vastagbéldaganattal műtötték. Most kemoterápiát javasoltak további kezelésnek. A gond az, hogy az egyik orvos gyógyszeres kezelést, a másik infúziót javasolt.

Kinek a javaslatát kellene elfogadni és miért?

Nem írta meg pontosan, milyen készítményekről van szó. Valószínű a javasolt „gyógyszer” is kemoterápiás szer, csak tablettás formában szedhető.

Amennyiben a nyirokcsomókban megjelent a daganat (ez a műtét során eltávolított anyag szövettani feldolgozásakor derül ki), és nincs távoli áttét, akkor az egyik törzskönyvezett kezelési lehetőség a capecitanbine tabletta, amelynek hatékonysága összemérhető a folyamatos infúzióban adott fluorouracil kezeléssel.

A másik törzskönyvezett lehetőség az, amikor a folyamatos fluorouracil infúziót oxaliplatin hatóanyagú készítménnyel egészítik ki. Az oxaliplatin hozzáadása a műtét utáni kezeléshez nyirokcsomó pozitív vastagbél daganatoknál jelentősen csökkentette a kiújulás kockázatát, ezért hazánkban ezt a kezelést választják általában az onkológusok, vagyis infúziós kezelést javasolnak. Amennyiben a nyirokcsomókba áttétet nem adó vastagbéltumorról van szó, akkor a fenti tablettás kezelést – a törzskönyvi indikációk betartásával – nem lehet felírni receptre.

Amennyiben valamely klinikai gyógyszervizsgálat keretében javasoltak Önöknek kezelést, akkor a kapott, gyakran  8-10-12 oldalas betegtájékoztató adhat részletes felvilágosítást, illetve az orvostól kérhetnek szóbeli tájékoztatást, hogy pontosan milyen kezelésről van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vastagbél- és végbélrák: a tumort veszik célba
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rákgyanú és kórháziszony
Daganatok vérelzárása
Célzott terápia

Top