Kissejtes tüdőrák áttétjei (jelige: aggódom2)

Írtam már Önöknek, és gyors választ is kaptam, amit nagyon köszönök, de most új eredmények vannak, amik alapján szeretnék tisztábban látni.

Kérem szíveskedjenek megírni, mit jelentenek pontosabban az alábbiak:
Édesapám kissejtes tüdőrákja 2003-ban alakult ki. Korán észrevették, elsődleges kezelésként két kemoterápia szériát kapott 2003-2004. augusztus között. A tumor növekedése miatt 2004 januárjától 6 alkalommal ECO kúrát, majd 2007 márciusáig 3, 2007 májusáig újabb 3 ECO kövekezett, de a tumor nőtt. (2007 júniusban 3. 2×3 cm, 2007 októberben 4. 4×3.2×3.3) Áttét ezidáig nem volt.

Jelenleg: a X. csigolyánál gyanítható a metastasis (röntgenre várunk), bal oldalon centrális tüdőtumor, 6. 5×5. 5x7cm. Bal hilusi nyirokcsomónál: 3.6×3.0x3.4 cm, hörgők szűkítettek. Bal felső lebeny: egy 2.2×3.5cm és egy 2.2×2.1 cm foltos infiltratio és néhány halvány góc. Máj kissé nagyobb, densitasa diffúzan csökkent. Jobb mellékvese: egy 4.0×2.0cm balban: 3.5×3.6 cm-es terime. Vesékben cysták. Centralis tumor további progressziót mutat.

Apu ma kezdte az újabb ECO kezelés első adagját. Kérem magyarázzák meg a leírtakat!

A X-es csigolya a tizes háti gerinccsigolyát jelenti, amely körülbelül a lapockák alsó részét összekötő vonal alatt helyezkedik el. A hilusi nyirokcsomók a bal tüdőlebeny kapujában (ahol belépnek a szívből az erek, a légcsőből leágazódik a bal tüdő felé vezető főhörgő) helyezkednek el, ezek megnagyobbodása a nyirokcsomók áttétes folyamatát jelenti, amely ugyanakkor már beszűkíti, összenyomja a légutakat, vagyis a hörgőket is.

A centralis tüdőtumor azt jelenti, hogy a mellkas közepe, centruma felé esik inkább az elsődleges daganat és nem a mellkasfalhoz közeli-széli, úgynevezett perifériás részeken helyezkedik el. A néhány halvány góc valószínűleg a tüdőben lévő áttétekre utal, illetve ennek lehetősége a foltos infiltrációnak megfelelően sem zárható ki.

A mellékvesékben (amelyek a vese felett, sapkaszerűen helyezkednek el) szintén látnak szövettöbletet, de a lelet nem nyilatkozik arról, hogy ezt adenomának, vagyis a mellékvesékben elég gyakran előforduló jóindulatú daganatnak gondolja-e vagy ezt is áttétnek. Ennek eldöntésében a radiológusnak és az onkológusnak segít a korábbi leletek ismerete; amennyiben ott ez a mellékvesékben lévő folyamat nem látható, akkor itt is áttét valószínűsíthető.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőszűrés
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
Kissejtes tüdőrák és ECO
Kissejtes tüdőrák terápiája

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top