Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?

Engedelmükkel újabb kérdéssel fordulnék önökhöz, mivel a legutóbb feltett kérdéseimben is meglehetősen segítőkészek voltak. Természetesen édesapám ügye folyamatosan előrehaladásban van, nem úgy szerencsére az állapotának romlása.

Meglehetősen jó hírnek mondható, hogy annak ellenére, hogy 3 napon keresztül kemoterápiát kapott, nem jelentkezett különösebb kellemetlen mellékhatás (megjegyzem, fogyasztja a CoD teát és egy vitamincsomagot, és azóta így 4 héttel a kúra megkezdése után elmondhatom, hogy szinte alig köhög egész nap egy kicsit). Ennél sokkal jobb hír, hogy túl van különböző áttétvizsgálatokon is, ami alapján kimondták, hogy negatív az agyi áttét is és a csontizotópos vizsgálat is. Úgy gondolom, ezek nagyon jó hírek.

Két dolog van ami aggaszt engem: az egyik a daganat mérete ugye, amit említettem, hogy 11x4x4 cm. A másik, hogy lehet-e ez esetleg mégiscsak valami más jellegű elváltozás is? A szövettan kissejtes hörgődaganatot állapított meg. Gondolom ezzel nem tudnak tévedni. Létezik az, hogy valakinek ekkora méretű daganata van, mégsincs semmi jele sem fizikailag sem máshogy, nincs rohamos egészségi romlása, nem fogyott semmit, sőt egyre jobb az étvágya. Ráadásul kissejtes, ami agresszív fajta rákos megbetegedés és nincs áttét sem?

Persze mi természetesen örülünk ennek. Nem örülök viszont a 6 hétig tartó mindennapos besugárzásnak, amit július 2-tól kapna.

Kérem legyenek szívesek a kétségeimet eloszlatni, persze a lehetőség szerint.

Nem kötelező, hogy a kemoterápiától a beteg rosszul legyen, sok beteg például rendszeresen dolgozik az aktív onkológiai kezelések (kemoterápia, sugárkezelés) mellett. Minden emberre másképp hatnak a kezelések, és azt is tudni kell, hogy különféle gyógyszereket használnak az onkológusok a kemoterápia során, s lehet, hogy az egyik fajta kombináció nem viseli meg a beteget, míg egy másik fajta – 2-3 kemoterápiás szerből álló kombinált kezelés – ugyanannál a betegnél jelentős panaszokat okoz.

A szövettan nagy pontosságú vizsgálat annak eldöntésében, hogy egy szövettani minta jóindulatú vagy rosszindulatú; ha jó helyről történik a mintavétel, ritkán ad hamis eredményt. A kissejtes, más néven zabszemsejtes (vagy mikrocelluláris) tüdőrák képe pedig igen jellegzetes, tehát a daganat altípus meghatározása szempontjából is csekély a tévedés lehetősége.

Létezik, hogy valakinek csecsemőfejnyi daganata van, mint édesapjának is, és a köhögés az egyetlen tünet, ami felhívja a folyamatra a figyelmet. A rákos betegségek közül az emésztőrendszeri daganatok okoznak gyakran fogyást, még akkor is, ha kicsi a daganat, mivel a táplálékbevitelt és felszívódást már ez is gátolhatja. Ha a daganat nem támadja meg több helyen a szervezetet, akkor nem gyakori a fogyás és az étvágytalanság – ezek az általános tünetek gyakran már sokkal előrehaladottabb rosszindulatú folyamat esetén jelentkeznek, ha nem emésztőrendszeri rákról van szó. Édesapjánál valóban jó hír, hogy a koponya CT és a csontizotóp vizsgálat nem mutat áttétet.

A sugárkezelésnek az a célja, hogy más módon gátolja a rákos sejtek osztódását, mint a kemoterápia, s így segítsen csökkenteni a most meglévő daganattömeget. A tervezett sugárdózis több kisebb részre történő elosztásának az a célja, hogy kímélje a környező egészséges szöveteket, ne terhelje nagyon a beteget. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy – hacsak nem áll fenn valamilyen onkológiai sürgősségi állapot (erős fulladás vagy a véráramlás gátlása egy adott területen) – akkor hatékonyabb is kisebb dózisokra osztva adni a sugárkezelést.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Mire jó a tüdőszűrés?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
Tüdővel kapcsolatos elváltozás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top