Kiújult, agyi áttétes tüdőrák? (jelige: Pancsi)

Édesapámnál 2 éve diagnosztizáltak jobb oldali tüdőfélen daganatot. Megműtötték, a CT lelet szerint rendben van az a terület. Kb. 1 éve a bal oldalon is megjelent egy csomó, kapott kemoterápiás kezelést 6 alkalommal, a CT-je nem mutatott változást (se csökkenést, se növekedést), ezért folytatták nála a kezelést infúziós formában (ennek nem tudom a nevét pontosan). 1 infúziós kúrán van túl, most esedékes a következő.

Az első után mondta az orvosának, hogy zsibbad a jobb keze, ennek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, de kb. 1 hete „alig tud megállni a lábán”, alig tudja tartani magát, csetlik-botlik. Ma volt soros a következő infúziós kezelése, meg is jelent. Vérkép, EKG, tüdőröntgen a körülményekhez képest jó, de orvosa szerint áttét képződhetett az agyban, ez lehet a magyarázat a „szédülésekre”.

Az lenne a kérdésem, hogy ennek tudatában milyen esélyeink, lehetőségeink lehetnek vele kapcsolatban? Műtéti vagy kezelési lehetőségekre gondolok elsősorban.

A koponyáról készült képalkotó vizsgálat (CT vagy MR vizsgálat legtöbbször) diagnosztizálhatja a koponyán belüli elváltozást, s adhat választ arra, valóban agyi áttét alakult-e ki (esetleg más eltérés, például keringészavar, vérzés stb.) okozza-e a tüneteket.

Sajnos a tüdőrákok esetén meglehetősen gyakori az agyi áttét. Amennyiben áttétről van szó, a vizsgálat megmutathatja azt is, hogy egy vagy több góc alakult-e ki, a daganatos gócok körül van-e vizenyő, ez utóbbi esetben az idegrendszeri tünetek (édesapjánál a szédülés, járászavar stb.) csökkentésére vízelvonó (szakszóval dehidráló) kezelést lehet indítani. A műtéti lehetőség függ a gócok számától és elhelyezkedésétől, a beteg általános állapotától, várható életkilátásaitól is. Ha nincs műtétre lehetőség, sugárterápiás szakorvos dönthet arról, hogy sugárkezelés alkalmazható-e, amelynek célja az agyban lévő daganatok mennyiségének (méretének) csökkentése.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agyi áttétes tüdőrák: hogy lehet?
Áttétek, fogyás és fájdalmak

Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák, agyi áttét
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top