Kiújult emlőrák (jelige: aggódó barátnő)

Néhány napja tudtam meg, hogy a barátnőmnek, akit 3 éve műtöttek mellrákkal (levették a mellét, de már a hónaljmirigyekben is volt akkor áttét), most a máján találtak 3 foltot, amelyekről a biopszia utan kiderült, hogy rákos elváltozások.

Az elmúlt 2 évben jók voltak a leletei, a tavalyi hasüregi ultrahangnal semmi eltérés nem volt. Tudni szeretném, hogy ez vajon agresszív típusú elváltozás-e, és hogy kb. az ilyen tipusú betegeknél mennyi a hátralévő idő, amit még élhetnek. Természetesen tudom, hogy erre nincs átlagos szabály, ezert inkább csak statisztikai adatot szeretnek tudni.

Valóban nincs átlagos érték, ez nagyon függ a beteg általános állapotától, a kísérőbetegségektől, az eredeti daganat többféle szövettani sajátságától. Ezek ismerete nélkül, látatlanban nem lehet a kérdésről még általános szinten sem állást foglalni. Ma az áttétes emlőrák kezelésére sokféle hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, amelyektől várható, hogy a májban megjelent áttétek növekedését gátolják, ezeket a gócokat megkisebbítik, és lassítják újabb gócok megjelenését.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontizotóp vizsgálat
Utóvizsgálatok mellrákműtét után
Mennyire megbízható a citológia?
Emlőrák kiújulás műtét után
Megvastagodott műtött mell

Top