Kontrollvizsgálat áttétes emlőrákban

Édesanyámnak áttétes mellrákja van. 2008. augusztus eleji diagnózis: a bal emlőben lévő daganatot nem vették ki, mert több mint 2 cm, emellett a májában volt 4 db pár mm nagyságú góc, valamint a csontjait érintette, elsősorban a gerincet (2 csigolya nagyon rossz állapotban van). Máj MR, csontizotóp és mellkas röntgen alapján állapították meg a fentieket.

A tumormarker értékek: CEA 2,03 (határok: 0.00-4.00), CA 15-3: 156,9 (határok: 0.00-30.00). Szeptember 1-én kapta az első kemoterápiás kezelést FAC formában, 3 hetente.

A 3. kezelés után kontrollvizsgálatok következtek, október 20-21.: máj MR, mellkas CT, tumormarkerek. Az eredmény: a májában a 4 gócból csak 1 diagnosztizálható, a melldaganat kisebbedett, a csontok állapota változatlan. Általános vérkép rendben volt, a tumormarkerek: CEA: 4.58, CA 15-3: 991,8

A magas tumormarker érték miatt a FAC kezelés helyett Taxánt fog kapni az 5. kemotól. Az onkológus azt mondta, hogy nyugodjunk meg, a magas érték miatt ne aggódjunk.

A kérdésem az lenne: hogy lehet az, hogy ilyen kirívóan magas a CA 15-3 érték? A leletek fele jó eredményt mutat, a másik fele elriasztó. Édesanyám a kezelés elkezdése óta jobban érzi magát. Nem tudjuk, hogy a mostani eredmények jók vagy rosszak?

Az emlőműtét elvégzése a betegség felfedezésekor nem eredményezte volna azt, hogy a beteg daganatmentessé váljon, mivel a szervezetben több helyen igazolódtak áttétek. Valószínűleg ezért döntöttek úgy, hogy nem végeznek operációt, hanem elindítják az egész szervezetet kezelő kombinált kemoterápiás kezelést.

Önmagában jó eredmény, hogy a képalkotó vizsgálatok szerint – a betegség a máj MR és a mellkas CT alapján – javult. Szokatlan, hogy ezzel párhuzamosan a tumormarker (CA 15-3) eredmény emelkedett. A vérben a tumormarkerek kimutatását ugyanakkor sok minden befolyásolhatja, nemcsak az, hogy a daganat az adott anyagból mennyit bocsát ki a vérkeringésbe, hanem például az is, hogy ez milyen gyorsan bomlik le és ürül ki a szervezetből.

Az orvosok valószínűleg azért váltanak kezelést, mert kifejezettebb daganatgátló hatást remélnek az újabb kezeléstől. Édesanyja esetében várhatóan hosszú, ismétlődő, időnként váltakozó kemoterápiás kezelésre lesz szükség a több szerv érintettsége miatt. Leveléből nem derül ki, hogy hormonreceptorok (ösztrogén és progeszteron receptor) vannak-e a daganatszövetben, illetve a daganat HER2 pozitív-e? Ezek a tényezők is befolyásolhatják a később választható kezeléseket.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontizotóp vizsgálat mellrákműtét után
Mellrák, csontáttét gyanú
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Mellrák áttétei csontban, tüdőben
Csontáttétes mellrák
Nagy csontfájdalom
Áttétes mellrák gyógyszere
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top