Kórházi lelet: IV stádium (jelige: aggódó fiú)

Édesanyám nemrég érkezett haza egy kórházi kezelésről. Amit az orvosi diagnózisból ki tudtam olvasni, az annyi volt, hogy: „Klin. stadium: IV. (T4, N2, M1).” Én nem értek hozzá, mit jelent ez. Ezért fordulok önökhöz. Ha érthető emberi nyelvre tudnák ezt fordítani, azt nagyon megköszönném. Ez mennyire súlyos? Mire számíthatunk?

Leveléből nem derül ki, hogy édesanyjának milyen daganata van. A IV. stádium azt jelenti, hogy már vannak távoli áttétek a szervezetben az elsődleges daganaton kívül is.

A TNM stádiumbeosztásban a T a tumor, vagyis az elsődleges daganatra vonatkozó szám, amely általában T1, T2, T3 vagy T4 lehet. A T4-es daganat általában nagy daganat, amely összekapaszkodik a környezetével.

Az N jelentése az angol node, magyarul nyirokcsomó szóból származik, s ez a daganathoz tartozó úgynevezett környéki (regionális) nyirokcsomókra vonatkozik. Ez N0, N1 és N2 lehet. Az N2 azt jelenti, hogy több nyirokcsomó érintett daganatosan az elsődleges daganat környezetében.

Az M jelentése metasztázis, vagyis áttét. Ez M0 és M1 lehet. M0-ról akkor beszélünk, ha nem ismert távoli áttét, M1-ről akkor, ha vannak távoli áttétek (előfordul még az Mx akkor, ha például a szövettani feldolgozást végző szakember csak az elsődleges daganatot és a környéki nyirokcsomókat látja, és nincs információja a távoli áttétekről.)

A fentiek tehát azt jelentik, hogy édesanyjánál egy nagy, mind a nyirokcsomókba, mind más szervekbe továbbterjedt rosszindulatú daganatos folyamatot írtak le. A súlyosságra és a kilátásokra vonatkozó kérdésekre azért nem tudunk válaszolni, mert levele alapján nincs információnk arról, hogy milyen daganatról van szó, tehát hol alakult ki az elsődleges (primer) tumor, s az pontosan milyen szervekben adott áttéteket. E kérdésekre a kezelőorvostól kaphatnak válaszokat.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (3.): stádiumok
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Top