Kóros nyirokcsomók (jelige: nagyon félek)

Milyen betegségem van? A CT vizsgálati leletem a következő: bal oldalon a vese artériák magasságában kezdődően a bal oldali túlsúllyal retroperitonealis nyirokcsomó 1-3 cm átmérőjűek. A bal iliaca externa lefutása mentén nyirokcsomó conglomeratum: 77 mm ferde sagittalis és 40 mm ferde coronalis átmérőjű. A laterális kontúr mentén itt kisebb, de v.s. patológiás nyirokcsomók láthatók. A bal oldali iliaca externa mentén is kóros nyirokcsomók. Szabad folyadék a hasüregben nem látható. A bal oldali nyirokcsomó conglomeratumban a psoas izomzat nem ismerhető fel, azt elfedi.

Önmagában csak egy CT lelet alapján nem lehet megmondani, hogy milyen betegsége van. Ez a hasi CT lelet a hasban lévő nyirokcsomók megnagyobbodását írja le. Az 1-3 cm-es nyirokcsomók a hashártya mögött (retroperitoneálisan), vagyis a hátsó testfalhoz közel helyezkednek el.

Az iliaca nevű ér az aortából ágazik el a hasban és tart az alsó végtagok felé. A jobb oldali iliaca ér mellett láttak egy olyan, több nyirokcsomóból álló csoportot (konglomerátumot), amit 77×44 mm átmérőjűnek mértek, s emellett láttak kisebb, de valószínűleg (v.s) kóros nyirokcsomókat.

Egy ilyen nyirokcsomó-megnagyobbodást sokféle betegség okozhat, köztük többféle daganatos betegség is (akár vérképző rendszer eredetű, vagyis hematológiai daganatok, akár úgynevezett szolid tumorok áttétei). További vizsgálatok, illetve lehet, hogy szövettani mintavétel szükséges a diagnózis pontosabb meghatározásához, a teendőkről, lehetőségekről csak ezt követően lehet dönteni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyirokcsomó duzzanat
Nyirokcsomó duzzanat, három biopszia
Pathológiás nyirokcsomók, necrosis
Patológiás nyirokcsomó
Hónalj nyirokcsomó: lehet rák?
Duzzadt nyirokcsomók
Nyirokrák vagy kiújult mellrák
Mellrák, ellentmondó nyiroklelet
Nyirokcsomó, majd májdaganat

Top