Lágyrészképlet a tüdőben (jelige: Naninga)

A párom 47 éves, tüdőszűrőn emelték ki még februárban, rtg, CT következett. Eredménye: a bal hilusban kb. 30 mm legnagyobb átmérőjű lágyrészképlet ábrázolódik, mely a felső lebeny felé terjed. Az elváltozás az artéria és a felső v. pulmonalis törzset komprimálja. A főhörgőt és a felső lebenyhörgőt körbeveszi és comprimálja. A tüdőkben egyéb körülírt kóros képlet nem látható.

A leletet sok vizsgálat, újabb CT követte, legalább 10 orvos látta, senki nem tudott semmit mondani, CT-vezérelt szúrás a képlet elhelyezkedéséből adódóan szóba se jöhet, nem vállalták.

Tehát diagnózisunk nincs, rossz vagy jó indulatú elváltozásról van szó. A mellkassebész azt mondta, ha nem tudnak mintát venni belőle, ki kell venni a fél tüdejét, ami egyébként egészséges. Sajnos nem ő az egyetlen beteg a családban, csontrákos nővéremet is én ápolom.

Szeretném kérdezni a véleményét, létezhet, hogy egy egészséges tüdőt kioperálnak? A mai világban, amikor komplett ereket kicserélnek, pótolnak, ennyire megoldhatatlan egy műtét, tüdőeltávolítás nélkül? Csak azért mert rossz helyen van? Nem nagyon tudunk ebbe belenyugodni.

A leírása alapján valóban egy mintavétel és műtét szempontjából rossz elhelyezkedésű daganatról van szó, amely levele alapján összenyomja a bal tüdőfélbe vezető nagy artériákat, vénákat, valamint a főhörgőt, és a felső lebenybe vezető hörgőt. Elképzelhető olyan helyzet, amikor rosszindulatú daganat erős gyanújával, de szövettani citológiai lelet ismerete nélkül kerül sor műtétre, s a műtét során talált helyzet dönti el, hogy végül milyen kiterjedtségű operáció elvégzése jöhet szóba.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Tüdőrák
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdő CT vizsgálati eredmény
Gócárnyék a tüdőben
Tüdőszűrés, mi a betegség?
Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top