Lágyszájpadlás daganat

Júniusban műtöttek rosszindulatú lágyszájpadlás daganattal, a szövettani eredmény szerint a bemetszés ép szövetben történt, ami elvileg jót jelent… A sugárkezelést nem tartottuk szükségesnek az orvosommal az esetleges kockázatok miatt, ezért havonta kontrollra járok. Kérdésem: igaz, hogy a gége és száj daganatok gyakran társdaganatok (pl. tüdőrákkal)? Szükséges teljesen kivizsgáltatnom magam? 4 év után mondható „gyógyultnak” egy beteg? Mennyire volt jó döntés a sugárkezelés elvetése?

Azt, hogy egy onkológiai kezelést (sugárkezelést vagy kemoterápiát) mikor kell kötelezően megajánlani a betegnek, és melyek a határesetek, több dolog befolyásolja az egyes betegségeknél, betegeknél. A fej-nyaki daganatok általában érzékenyek sugárterápiára és a helyi kiújulás kockázatát csökkentheti a sugárkezelés, ezt néhány héttel a műtét után szokták megkezdeni. Feltételezzük, hogy sugárterápiás orvos is mondott véleményt arról, hogy Önt hogyan kezeljék vagy onkoteam (onkológiai szakemberekből álló munkacsoport) adott véleményt az Ön kezeléséről.

Természetesen az onkológiai kezeléseknél, ugyanúgy, ahogy más kezeléseknél is a betegnek joga van eldönteni, hogy milyen kezelésbe egyezik bele. Az orvosok a várható előnyök miatt (kiújulás csökkentése, elodázása, hosszabb túlélés, gyógyulási esélyek javulása) javasolnak egy-egy kezelést a rendelkezésre álló adatok alapján, amelyet több száz, több ezer beteg értékelése, követése kapcsán szűrnek le, legtöbbször jól ellenőrzött körülmények között folytatott klinikai vizsgálatokban. Az onkológiai kezeléseknél a beteget a gyakrabban-ritkábban várható mellékhatásokról is felvilágosítják, s mindezek ismeretében a beteg dönthet.

Azt, hogy mikor tekinthető gyógyultnak egy beteg, nehéz megmondani. Magyarországon is százezres nagyságrendben élnek köztünk volt betegek, akiknél pár évvel vagy akár több évtizeddel ezelőtt rákos megbetegedést igazoltak, s jelenleg nincs nyoma a szervezetükben a daganatnak. Minden onkológus gyakorlatában előfordul ugyanakkor olyan beteg is, akinél pl. 20 évvel egy korábbi petefészekrák vagy 25 évvel egy korábbi emlőrák után a daganat kiújulását lehet észlelni, és az ismételt szövettani vizsgálat, illetve a sok évvel ezelőtt vett daganatminták összehasonlító szövettani vizsgálata azt mutatja, hogy azonos daganatról van szó. Van egy statisztikailag követett érték, ez az 5 éves túlélés, ami azt mutatja meg, hogy egy adott betegségben, adott stádiumban a betegek hány százaléka éli meg a diagnózis után az 5 évet. Egy korai stádiumú, megfelelő műtét utáni kezelésben részesített emlőráknál ez 90% felett is lehet, más agresszívebb, többnyire nem műthető állapotban felismert, nehezebben kezelhető daganatnál ez az érték lehet, hogy csak néhány százalék.

A jelenlegi lágyszájpadlás daganat miatti kontrollok része lesz időnként a mellkasröntgen is, illetve feltételezhetően a műtét előtt is történt ilyen vizsgálat. Külön kivizsgálást egy esetleges második daganatot (második primer tumort) keresve nem szoktak külön végezni, hiszen nagyobb a valószínűsége, hogy az aktuálisan megoperált daganat jelentkezik újra, minthogy újabb elsődleges daganat jelentkezne attól függetlenül (ez is előfordulhat, de legalább ezred olyan gyakorisággal, mint az aktuális alapbetegség kiújulása). Társdaganat helyett tehát jóval életszerűbb az, hogy egy daganat áttétet ad más szervekben, s ezáltal válik tumorossá a tüdő, a máj vagy más szervek – ennek kockázati mértékét ugyanakkor tehát a fenti leírásnak megfelelően számos tényező befolyásolja.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
A rák stádiumának meghatározása

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szájpadlás-lágyrész 4. stádium
Fej-nyaki tumor: van-e esély a gyógyulásra?

Nyelvgyökérrák kiújulás – 2.
Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top