Leukémia helyett csontrák (jelige: édesapa)

Édesapámnak krónikus mieloid leukémiára gyanakodtak. Ma kiderült, hogy csontrákja van és ez nem gyógyítható. Csak gyógyszert kap, aminek hatására csökkent a fehérvérsejt száma. Mi várható? Azt mondta az orvos, hogy ez lassú dolog, akár 10-15 évet is elélhet vele. Ez igaz? Édesapám nagyon szívós ember.

Nem lehet levele alapján megmondani, hogy édesapjának pontosan milyen betegsége van, annak megítéléséhez ugyanis sokkal több információra van szükség. Ebből adódóan az esetleges kilátásokról sem adhatunk felvilágosítást, mivel a néhány soros levélből az sem derül ki, hogy miért ítélték gyógyíthatatlannak.

Amennyiben valamely csonton elsődleges csontdaganat (például csontszarkóma) alakul ki, annak műtéti eltávolítását az esetek jelentős részében meg lehet kísérelni, s erre törekednek is akkor, ha az operáció eredményeként a beteg daganatmentessé válhat. Feltételezzük, hogy édesapjának, amennyiben elsődleges csontdaganata van, az olyan elhelyezkedésű, hogy nem lehet operálni, vagy már vannak távoli áttétek más szervekben is, s ezért a műtét nem eredményezne daganatmentes állapotot.

A másik eshetőség, ami szóba jöhet, hogy nem valódi csontrákról (csontszarkómáról) van szó, hanem valamilyen más daganat (tüdőrák, vastagbélrák, stb.) csontáttétéről, s erre a daganatos folyamatra kap édesapja kezelést. Mindez részletesebben kiderülhet a zárójelentésből, illetve a beteg és az általa arra feljogosított hozzátartozója a kezelőorvostól kaphat pontosabb felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontvelőrák lehetséges kezelése
Csontvelőrák 40 évesen
Fertőzés csontvelőátültetés után
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva

Top