Limfóma lefolyása (jelige: Négy kérdés)

Férjem (52 év) iguinalis régiójából sebészetileg eltávolított 35x25x17 mm terime szövettana follicularis non Hodgkin lymphoma grade 2 mutatott.

A kb. egy éve folyamatosan növő csomón kívül csak nagy mértékű éjszakai izzadást és ezen időszak alatt kb. 10 kg fogyást tapasztalt, úgy, hogy táplálkozási szokásai nem változtak. CT vizsgálat máshol nem mutatott ki infiltrációt, csontvelő biopszia eredménye is negatív.

Jelenleg 36Gy/2Gy dózisú 6MV foton kezelést kap.

A kezelőorvos tájékoztatása szerint ez a fajta lymphoma nem gyógyítható, ám lassú lefolyású, gyakorlatilag várakozó álláspontra kell helyezkedni, kontrollok mellett.

Kérdéseim:
1. A kontroll vizsgálatok ilyenkor miből állnak, és milyen időközönként szükségesek?
2. Jelenleg betegállományban van, mikor számít majd keresőképesnek? (Munkahelye a betegállományi időszak után nem kívánja tovább foglalkoztatni.)
3. Ezzel a betegséggel fordulhat-e az ORSZI-hoz, vajon jogosult lehet-e rehabilitáció megállapításra? (Jelenlegi munkája is kényszerből, nehéz fizikai munka volt, amit a súlyveszteség okozta gyengülés miatt már alig tudott ellátni.)
4. Lehet-e előre nagyjából modellezni a betegség lefolyását, ha igen, hol találok ilyen oldalt, vagy módszert?

A kontrollvizsgálatok során részben laborvizsgálatok történnek, részben képalkotó vizsgálatokkal (például ultrahanggal, CT-vel) vizsgálják, hogy jelentek-e meg nagyobb nyirokcsomók a szervezetben. Időnként történhet ismételt csontvelővizsgálat is. (A kontrollvizsgálatokról bővebben olvashat kapcsolódó cikkeinkben.)

Mivel ez egy krónikus lefutású betegség, a keresőképesség-keresőképtelenség kérdését részben a háziorvossal, részben a hematológussal beszélhetik meg. Felmerülhet a leszázalékolás és a rehabilitáció kérdése is, ám erre csak a konkrét leletek ismeretében lehet válaszolni.

A betegség lefolyása előreláthatóan sok éves, de pontosan nem lehet modellezni, mert minden beteg más. Ezért is mondta kezelőorvosuk azt, hogy várakozó (pontosabban „várakozz és figyelj”) álláspontra lehet helyezkedni, és nem „agyonkezelni” a beteget. De ha a kontrollvizsgálatok során megjelenik újabb jele a betegségnek, kezelést lehet indítani.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Nemcsak a pénz, a lélek miatt is kell a munka
Rák: állás vagy leszázalékolás és rokkantnyugdíj
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos betegets
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top