Magas CEA, bélgyulladás, hányás (jelige: anyu1947)

Édesanyámnál biopsziát vettek a rectum belső faláról, a nyílástól 10 cm-re. A nyálkahártyaészlet felszíne részben mechanikusan károsodott, hámfosztott, másutt rajta és a cryptákban typusos, megtartott nyáktermelési hengerhámsejtek találhatók.

A tonica propria ödémás, intensív lympoplasmocytas beszűrődést tartalmaz. Primer vagy secunder folyamatra vagy specifikus elváltozásra utaló jelek nincsenek. Diagnózis: proctitis chronika non specifika, mem fertőzéses k.m.n. gastroentritis és colitis.

Erre a vizsgálatra azért került sor, mert 6 éve emlődaganattal műtötték és a Cea érték kétszerese lett a megengedett értéknek, hányt, hasmenés volt és leadott pár kilót. Kaptott Normix tablettát, a hasmenés elmúlt, de a hányás maradt. Majd kiderült, hogy helicobacter fertőzés is van, erre kapott Klacid (7 nap) antibiotikumot, néha még hány zöld színűt!

Azt szeretném kérdezni, hogy vastagbélrák esetén van-e zöld színű hányás, amiben 3-4 mm hosszú pici gilisztaszerűk úszkálnak és lehetséges-e, hogy ha nem az elváltozás közepéből, hanem a széléből vették a bélből a mintát, akkor csak gyulladás van és a szélén a rosszindulatú elváltozás nem mutatható ki. Gastroenterológushoz szerettünk volna beutalót kérni, de azt mondta az orvos, hogy nem indokolt. Én már valami parazitára is gondoltam, hogy anyuban lakozik.

Kérném válaszoljon, írja meg, hogy mit tegyünk, milyen orvoshoz forduljunk még?

A CEA érték számos okból megemelkedhet, ilyen lehet egy bélgyulladás vagy valamely más bélbetegség is. Valószínűleg a normál határ feletti CEA érték miatt majd még történik az onkológián kontroll vizsgálat.

A leírt szövettani lelet krónikus bélgyulladásra utal, ami nem specifikus. A bélgyulladásos elváltozástól függetlenül jelentkezett a gyomorban a Helicobakter fertőzés, amelyre antibiotikumot, savkötőt szoktak adni, hogy kiirthassák a kórokozót.

A zöld hányás általában epés hányás. A vastagbélrák különböző okból járhat hányással, de számos más, nem daganatos oka is lehet a hányásnak.

Levele alapján jórészt megtörtént a kivizsgálás, hiszen – bár ez pontosan nem derül ki – de történhetett vastagbéltükrözés (vagy csak végbéltükrözés) és gyomortükrözés is, szövettani vizsgálatokkal kiegészítve.

Leveléből nem derül ki, hogy mióta állnak fenn a mostani panaszok, lehet, hogy elmúlnak. Ha nem szűnnek, akkor az eddigi kivizsgálást irányító szakembernél (feltételezzük, ez az onkológus volt) érdemes jelentkezni, esetleg a háziorvosnál, hogy indokoltnak tartanak-e további vizsgálatokat.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Szűrővizsgálatok
A sebészek a béltükrözést pártolják
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Elkerülhető a végzetes vastagbélrák és végbélrák
8 pont a vastagbéldaganatok ellen
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CEA emelkedés
Polipok, végbélműtét, SE CEA félelem
CEA tumormarker, betegség?
Cea és Ca 72-4 tumormarker jelentése
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei

Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek
Rectoscopia – végbélvizsgálat, végbélrák gyanúja

Top