Magas CEA érték: biztos rák? (jelige: Ildiko 1975)

Édesanyám 60 éves, dohányos. A CEA vérképe 20,4 lett, ami szerintem nagyon sok. Most kell mennie gyomortükrözésre és esetleg végbéltükrözésre is, hogy kiderüljön mi ennek a nagyon magas értéknek az oka. Ha ilyen magas az értek, attól még jelenthet jóindulatú gyulladást, daganatot vagy biztos hogy rosszindulatú rákos daganatról van szó?

A dohányzással édesanyja számos rosszindulatú rák kockázatát növeli. A tükrözéses kivizsgálások mindenképp indokoltak.

A CEA a carcinoembrionális antigén, amelynek értéke több daganatban megemelkedhet. Leggyakoribb, hogy az emésztőrendszeri daganatokban nő meg az értéke, például gyomorrákban, vastagbélrákban, hasnyálmirigyrákban, de emelkedhet emlőrákban is.

A CEA értéke ugyanakkor nemcsak rosszindulatú daganatos betegségekben emelkedhet, hanem más esetekben, például gyulladásoknál is. Ilyenkor általában átmeneti a tumormarker emelkedése, s a kontrollvizsgálatoknál csökkenő tendenciát, alacsonyabb értékeket tapasztalnak.

Régóta ismert, hogy a dohányzás is emelheti a CEA értéket: vannak szakirodalmi adatok, hogy az érték emelkedésének mértéke a dohányzás mértékével is kapcsolatban áll.

Nem biztos tehát, hogy az emelkedett CEA érték hátterében rosszindulatú daganat van, ezért is nem használják szűrésre (vagyis nem daganatos betegeknél esetleges daganat keresésére) ezt a vizsgálatot. Levelében írja, hogy nagyon magasnak gondolja ezt az értéket – az, hogy ez mennyire magas, függ attól is, hogy abban a laborban, ahol végezték a CEA vizsgálatot, mennyi a normál érték felső határa, ez ugyanis laboronként, illetve a használt mérési módszertől függően eltérő (egyes laborokban például 4 egység a felső határ, más laborokban 10).

Amennyiben valamilyen okból CEA vizsgálatra került sor, s ez magas értéket mutatott, akkor szóba jön a kivizsgálás, elsősorban gyomor-bélrendszeri folyamatok irányában, ezrét javasoltak édesanyjának is most ilyen jellegű vizsgálatokat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
A light cigi is erős méreg
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?

Korábbi kérdések és válaszok a CEA értékről:
CEA 7,2 jelentősége 34 éves dohányos férfiként
Vastagbéldaganat, CEA emelkedése
CEA emelkedés
Polipok, végbélműtét, SE CEA félelem
CEA tumormarker, betegség?
Cea és Ca 72-4 tumormarker jelentése
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei

Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum

Top