Magas tumormarker, tumorkeresés (jelige: marenka)

Édesanyám vizesedés, hányinger, gyengeség miatt került kórházba. Epikrízis a következő: Cardialis decompensatio, súlyos idült obstr. tüdőbetegség, pneumonia l.s. véleményezhető. Magas we, anaemia miatt tumorkutatást terveztünk, malignoma nem igazolt. Tumormarker jelenleg elkészül AFP norm., CA-19-9 folyamatban, CEA kifejezetten emelkedett CEA>100.

Hasi CT vizsgálatra még előjegyezték, egy hónap múlva lesz esedékes. Laboreredmények: WBC 12,3, HGB 107, HCT 0,33, MCV 78,80, MCH 25,5 RDW-CV 19,5 %, LDH 1569, májfunkciók is rosszak. UH: a máj mérs. megnagyobbodott, fokozottabb echostructurát mutat.

Ezek nagy vonalakban az eredmények, 1,5 éve stroke-ja volt, járókerettel tudott mozogni, és szellemileg teljesen ép. A kérdésem az lenne, hogy a kezelőorvos ezen eredmények után találgat még, hogy talán hasnyálmirigy-daganat vagy májdaganat. Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés két éve nem volt, ezektől édesanyám elzárkózik.

Szeretném megkérdezni, hogy ezek az eredmények, ezen vizsgálatok ismeretében ez mit jelentenek? Nagyon gyenge, nincs étvágya, folyamatos hányinger, gyakran hányás gyötri, kissé sárga és nagyon gyenge.

A rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet megmondani, hogy a most észlelhető tünetek mit jelentenek, milyen betegség van a háttérben. Levele alapján teljes és részletes tumorkutatás nem történt édesanyjánál, hiszen az emelkedett CEA és a nagyon jelentősen emelkedett LDH értékek alapján elsősorban gyomor-bélrendszer eredetű daganatok jönnek szóba (vastagbélrák, végbélrák, gyomorrák), de ezek irányában édesanyja beleegyezésének hiánya miatt nem történtek meg a szükséges tükrözéses vizsgálatok.

A hányingert, hányást, gyengeséget okozhatja például egy gyomor-bélrendszerben lévő daganat is, amely gátolja a táplálék útját. De az is lehet, hogy ezek olyan általános tünetek, főleg a nagyfokú gyengeséggel együtt, amelyek leromlott szervezetre utalnak, s az is lehet, hogy édesanyja már nincs is olyan állapotban, hogy egy megtalált daganat esetén kezelést kapjon, például rossz májműködés esetén is korlátozottak a kemoterápiás kezelési lehetőségek.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
A sebészek a béltükrözést pártolják
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Elkerülhető a végzetes vastagbélrák és végbélrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rectoscopia – végbélvizsgálat, végbélrák gyanúja
Polipszűrés CT-vel, MR-rel?
Vastagbélszűrés székletteszt
Bódításban végzett béltükrözés

Béltükrözés és CT veszélyei
Vastagbélszűrés: hogyan lehet megelőzni a vastagbélrákot?

Top