Megnagyobbodott nyirokcsomók, lymphoma betegség?

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikket több mint 6 éve tettük közzé, a benne szereplő információk mára elavultak lehetnek. Javasoljuk, hogy az Ön által keresett témában nézze át frissebb cikkeinket is!

52 éves férfi vagyok és sajnos nagyon meg vagyok ijedve, ugyanis pajzsmirigy problémáim kiegészültek nyirokcsomó megnagyobbodással a hónaljban. Szakorvos mellkas és nyaki CT-re küldött lymphoma irányában, ami még egy hónap múlva lesz csak.

A hónaljban található nyirokcsomók fájnak, kérem értékelje UH leletem. “Bal oldalon a mandibula szöglet alatt 20×7 mm nagyságú centrálisan echodús, perifériásan echoszegény jellegű nyirokcsomó ábrázolódik. Jobb oldalon az axillaban 24×10 mm-es, és egy 10×10 mm-es centralisan echodús, perifériásan echoszegény jellegű nyirokcsomó ábrázolódik. Bal oldalon az axillában egy 5 és egy 6 mm-es echodús, keskeny echoszegény udvarral körülvett nyirokcsomó látható.”

Nagyon aggódom a mellkas és nyaki CT eredményei miatt, lehetséges hogy lymphoma betegségem van? Lázas nem vagyok, fáradékony annál inkább. Vérképemen a lymphocyta a megengedett 20-40 határérték helyett 51%. A neutrophil viszont a 50-70 határérték helyett 42,8 %. Többi eredményem jó.

Az ultrahangon több helyen írnak le megnagyobbodott nyirokcsomókat, például az állkapocscsont (mandibula) szöglete alatt (az állkapocscsont az a csont, amelyben az alsó fogsor van, és elmozdul pl. rágásnál, ennek a csontos szöglete a fül vonala elé esik). Emellett mindkét oldali hónaljban (axilla) írnak le nyirokcsomókat.

A megnagyobbodott nyirokcsomókat többféle betegség okozhatja, limfóma is, lehet más daganattal is összefüggésben, de lehet, hogy nem rosszindulatú betegség, hanem például valami fertőzés vagy gyulladás okozza a nyirokcsomó megnagyobbodásokat.

A limfocita száma valóban kissé magasabb a normális értéknél, de ez például vírusfertőzésnél is előfordulhat, önmagában csak ez alapján nem lehet kimondani a limfóma diagnózisát. A neutrofil sejtszám arányaiban kicsit alacsonyabb a normálisnál, a szokásos 50-70% helyett 42,8%. Ha a limfocita szám bármely okból megemelkedik, értelemszerű, hogy a másik leggyakoribb sejt aránya csökken, hiszen a különböző fajtájú fehérvérsejtek (amelyek közé tartozik a limfocita és a neutrofil sejt vagy granulocita is) arányainak összege nem haladhatja meg a 100 százalékot. Orvosai azért javasoltak további vizsgálatokat, mert csak az UH lelet és a vérkép alapján nem lehet biztosan felállítani diagnózist.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Lymphoma: nyirokcsomó gyulladás vagy rák? – 2.
Lymphoma: nyirokcsomó gyulladás vagy rák?
Nyirokmirigy, limfóma
Kissejtes tüdődaganat vagy limfóma 26 évesen?
Limfóma lefolyása
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma
Parotis vagy nyirokcsomó?
Lágyékban reaktív jellegű nyirokcsomó

Top