Megnagyobbodott nyirokcsomók, lymphoma betegség?

52 éves férfi vagyok és sajnos nagyon meg vagyok ijedve, ugyanis pajzsmirigy problémáim kiegészültek nyirokcsomó megnagyobbodással a hónaljban. Szakorvos mellkas és nyaki CT-re küldött lymphoma irányában, ami még egy hónap múlva lesz csak.

A hónaljban található nyirokcsomók fájnak, kérem értékelje UH leletem. „Bal oldalon a mandibula szöglet alatt 20×7 mm nagyságú centrálisan echodús, perifériásan echoszegény jellegű nyirokcsomó ábrázolódik. Jobb oldalon az axillaban 24×10 mm-es, és egy 10×10 mm-es centralisan echodús, perifériásan echoszegény jellegű nyirokcsomó ábrázolódik. Bal oldalon az axillában egy 5 és egy 6 mm-es echodús, keskeny echoszegény udvarral körülvett nyirokcsomó látható.”

Nagyon aggódom a mellkas és nyaki CT eredményei miatt, lehetséges hogy lymphoma betegségem van? Lázas nem vagyok, fáradékony annál inkább. Vérképemen a lymphocyta a megengedett 20-40 határérték helyett 51%. A neutrophil viszont a 50-70 határérték helyett 42,8 %. Többi eredményem jó.

Az ultrahangon több helyen írnak le megnagyobbodott nyirokcsomókat, például az állkapocscsont (mandibula) szöglete alatt (az állkapocscsont az a csont, amelyben az alsó fogsor van, és elmozdul pl. rágásnál, ennek a csontos szöglete a fül vonala elé esik). Emellett mindkét oldali hónaljban (axilla) írnak le nyirokcsomókat.

A megnagyobbodott nyirokcsomókat többféle betegség okozhatja, limfóma is, lehet más daganattal is összefüggésben, de lehet, hogy nem rosszindulatú betegség, hanem például valami fertőzés vagy gyulladás okozza a nyirokcsomó megnagyobbodásokat.

A limfocita száma valóban kissé magasabb a normális értéknél, de ez például vírusfertőzésnél is előfordulhat, önmagában csak ez alapján nem lehet kimondani a limfóma diagnózisát. A neutrofil sejtszám arányaiban kicsit alacsonyabb a normálisnál, a szokásos 50-70% helyett 42,8%. Ha a limfocita szám bármely okból megemelkedik, értelemszerű, hogy a másik leggyakoribb sejt aránya csökken, hiszen a különböző fajtájú fehérvérsejtek (amelyek közé tartozik a limfocita és a neutrofil sejt vagy granulocita is) arányainak összege nem haladhatja meg a 100 százalékot. Orvosai azért javasoltak további vizsgálatokat, mert csak az UH lelet és a vérkép alapján nem lehet biztosan felállítani diagnózist.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Lymphoma: nyirokcsomó gyulladás vagy rák? – 2.
Lymphoma: nyirokcsomó gyulladás vagy rák?
Nyirokmirigy, limfóma
Kissejtes tüdődaganat vagy limfóma 26 évesen?
Limfóma lefolyása
Limfóma-Kárpátalja
Laborvizsgálatok: non Hodgkin?
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma
Parotis vagy nyirokcsomó?
Lágyékban reaktív jellegű nyirokcsomó

Top