Méhnyakrák: sugárkezelés és CT kontroll

Édesanyámnál sugárkezeléssel semlegesítettek méhnyakrákot pár éve. Kérdésem, hogy a protokoll szerint (ha van ilyen), milyen gyakorisággal szükséges CT-vizsgálat, ill. megerősítés?

Azt, hogy milyen gyakorisággal van szükség a fizikális orvosi vizsgálat mellett a képalkotó vizsgálatokra, részben befolyásolja a daganat felfedezésekor észlelt stádium, de befolyásolja az is, hogy pl. a CT vizsgálatokon látnak-e olyan elváltozást, amelyet CT-vel érdemes követni vagy sem. Ettől teszik ugyanis függővé, hogy bizonyos idő elteltével ismételni kell-e a CT vizsgálatot.

A képalkotó vizsgálatok gyakoriságát befolyásolhatják a tumormarker értékek is: negatív képalkotó vizsgálat mellett a normál határ fölé emelkedő tumormarker olyan betegnél, akiről azt gondolta a kezelőorvosa, hogy daganatmentes, a képalkotó vizsgálatok ismétlését vagy újabb fajta vizsgálatok előjegyzését hozza magával.

A képalkotó vizsgálatok gyakoriságát általánosságban befolyásolja az is, hogy mennyi idő telt el a betegség felfedezésétől és a sugárkezeléstől: közvetlenül a betegség utáni években gyakrabban van szükség az orvos által meghatározott típusú kontroll vizsgálatokra, majd ahogyan telnek a kiújulásmentes évek, a kontrollok gyakoriságát is lehet ritkítani. Természetesen panasz esetén indokolt soron kívüli kontroll vizsgálaton jelentkezni a daganatos betegség miatti követést koordináló-szervező orvosnál.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes méhnyakrák
Méhnyakrák, III. stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top