Méhnyakrák után véres széklet (jelige: Apollo025)

A feleségemet méhnyakrákkal műtötték tavaly novemberben, és sugárkezelést kapott, aminek március elején lett vége. Idén október végén jelentkezett nála véres széklet és nem akar elmúlni.

December elején voltunk CT vizsgálaton, ami azt mutatja, hogy semmi rendellenesség nincs, csak azt írták a zárójelentésére, hogy a kismedencénél a hólyag felett a kp. vonaltól kissé jobbra egy 7×5.5×7.5cm-es zsírdenzitású, a kontrasztanyagot nem halmozó, a környezetében elhelyezkedő vékonybélkacsokat ívben dislocaló, comprimáló képlet ábrázolódik. Kérdésként a zárójelentés végén szerepel: hogy ez talán lipoma?

És itt kérdezném én azt, hogy elképzelhető-e, hogy ettől van a véres széklet, vagy más valami okozhatja? És ha más, a CT leletén nem kellene látszani valaminek? Az orvosával nem tudtunk azóta beszélni, mert nem érjük el az ünnepek miatt.

A leletet igazán jól az Önök kezelőorvosa tudja értelmezni, aki ismeri az előző leleteket, műtétet, a felesége betegségének lefolyását. Feltételezzük, hogy a kezelőorvost a lelettel január elején tervezik felkeresni.

A véres székletet többféle elváltozás okozhatja: a legtöbb esetben valamilyen olyan elváltozás (gyulladás, fekély, daganat), amely érinti a bél nyálkahártyáját. Ezt általában valamilyen tükrözéses (endoszkópos) vizsgálattal lehet megtekinteni.

Ha a vérzés erős, vagy újabb panaszok jelentkeznek, akkor azt a nőgyógyászati vagy onkológiai osztály ambulanciáját kell, akár soron kívül felkeresni, ahol az eddigi onkológiai ellátás folyt, ahol a kezelőorvos esetleges további távollétében az ott dolgozó orvosok az Önöknél lévő, illetve a kórházban rendelkezésre álló dokumentáció ismeretében segíthetnek a felesége ellátásában.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
GIST: a gyomor- és bélrendszer daganata
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Több időt kellene a wc-n tölteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélnyomás, székletpanaszok
Vastagbélgyulladás
Béltükrözés és a CT veszélyei
Bélelzáródás veszélyei
Rákgyanú és kórháziszony
Rendszeres véres széklet

Top