Méhszáji karcinoma (jelige: bucika)

Méhszáji epidermoid microinvaziv karcinoma pT1a1 NxMx M 8076/3, méhkaparás termékben jelen van a H-SIL sejt.

A SIL a squamosus intraepithelialis laesio (szkvamózus intraepitéliális lézió) rövidítése, amit magyarra úgy lehetne fordítani, hogy „pikkelyes elváltozás a hámban”. A H high grade-et, vagyis magas fokozatot jelent. Ez a méhnyak sejtjeiben lévő kóros elváltozás. Az elnevezés onnan ered, hogy azok a sejtek, amiből ez a kóros sejtelváltozás kialakul, halpikkelyhez hasonlító sejtek (amelyek egyébként nemcsak a méhnyakon találhatóak, hanem például a légutakban is).

A SIL lehet enyhe vagy súlyos sejtes elfajulás, a high grade itt azt jelenti, hogy a sejtek jelentősen, vagyis magas fokban különböznek a normál sejtektől.

Az epidermoid microinvazív karcinoma rosszindulatú daganatot jelent, amely a méhszájon keletkezett. A TNM beosztás tanúsága szerint kis méretű daganatot talált a feldolgozás során a patológus szakorvos, ezt jelenti a tumor méretére vonatkozó T1a1 jelzés. A szövettani feldolgozás során a nyirokcsomókról (N: node) és a távoli áttétekről (M: metastasis) nem tud nyilatkozni a patológus orvos, ezért szerepel ezen betűk mellett „x”. A lelettel kapcsolatos további teendőket nőgyógyászával kell megbeszélnie.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Petefészekrák
Nőket fenyegető rákok
Szűrővizsgálatok
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészerák- és méhnyakrák-szűrés
Méhtestrák elleni védekezés
Méhtestrák felfedezése
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekrák kezelése
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?

Top