Melanoma in situ

Még mindig zaklatom Önt, bocsánat ezért, de szörnyen bánnak az emberrel az onkológián, egy kérdés után már a nővérek meresztgették a szemüket, hogy tűnjünk már el. (Másrészt meg szegények, hogy bírják egyáltalán.)

Köszönöm múltkori levelét is. Ma volt ez a bizonyos konzultáció, és elhoztuk a szakvéleményt is, amit még megmutatunk a bőrgyógyásznak, aki az Onkológiai Intézetbe küldte.

Anyukám megkért, hogy írjam le Önnek, ha már eddig ilyen nagyon lelkiismeretesen és gyorsan informált a kérdéseim kapcsán. Ha megteszi, hogy még esetleg ha ebből lát valamit, azt leírja, vagy hogy nem kell-e nagyon izgulni áttétek miatt, vagy ajánlott-e még egyéb diagnosztika módszer kipróbálása, azt nagyon-nagyon megköszönjük.

Az orvos annyit mondott, hogy aug. 31-én műti meg újra, a heget szélesíti egy részen (alkudoztunk, hogy minél nagyobbat vágjon, hogy ne kelljen így szép lassan szétszabni anyukám karját, elég abszurd ez), mert bár kivette a daganatot, maradtak vissza sejtek, és ennél szerinte nem sürget az idő, és 90 százalék, hogy nem lesz semmi egyéb baj, csak a biztonság miatt kell, és szerinte nincs értelme a nyirokcsomó festésnek, stb. És hogy szerinte nagyon korai fázisban fedezték fel, nem is lehetett volna korábbiban.

Fiatal orvos, de tényleg, sürgetőbb volt a légkör, mint a hentesnél, így akármit hall az ember, nem érzi, hogy megnyugtatja, inkább hogy lerázzák. (Jó volna valamilyen pszichológiai közelítés orvos-beteg között, mert ha egy hete a telefonba 20 másodperc alatt elmondja, hogy ez még talán az elején van, akkor nem stresszelünk ennyit, ami szintén nem tesz túl jót az immunrendszerrel).

A visszamaradt sejtek is veszélyesek, nem hiszem, hogy ne sürgetne az idő. A célzott sugárterápia nem lehet a műtét alternatívája, hogy ne legyen ilyen visszarendelős műtétek sora még a láthatáron? (Állítólag az megterhelőbb.)

Histologiai lelet:

Lokalizáció: b. felkar
Makro leírás: 4,2 x 2,5 cm-es babérlevél bőrkimetszés, melynek centrumában egy 1,8 x 1,6 cm-es világos barnás folt figyelhető meg. E7 Kórszövettani dg.: Bőr, bal felkar, excisio: Melanoma Malignum (NOS)
Invázió szintje (Clark) : I., melanoma in situ
Ulceratio: nincs
Növekedés fázisa: horizontális
Regressio: A tumor kb. 50 százalékát érinti, késői típus (Késői? Ez mit jelent?)
Praeegzisztáló / reziduális naevus: nincs.
In situ komponens távolsága a laterális széltől: 2,1 mm

A sorozat metszetekben vizsgált, teljes egészében feldolgozott bőrrészletben S100 immunhisztokémiai vizsgálattal sem tüntethető fel invazív komponens. (M87202 Melanoma in situ D03. -) D0390 Melanoma in situ k.m.n.

Remélhetőleg a bőrgyógyásztól, aki konzultációra küldte a beteget, részletesebb válaszokat kapnak a kérdéseikre. Mivel kifejezetten onkodermatológiával, bőrgyógyászati daganatokkal is foglalkozó intézményben volt, bízhat abban, hogy szakmailag megalapozott véleményt kapott. (Amennyiben mégis bizonytalan, fordulhat másik, bőrdaganatok kezelésében jártas onkológus-bőrgyógyászhoz esetleges másodvéleményért.)

Egyetlen rosszindulatú daganat esetén sincs ugyanakkor garancia, s nem lehet egyértelműen biztos véleményt mondani a jövőre. A diagnózisok mögött a NOS jelentése (not otherwised specified), vagyis azt jelenti, mint a k.m.n. rövidítés: közelebbről meg nem határozott. Remélhetőleg nem lesz visszarendelős műtétek sora a láthatáron. Szerencsére a szövettani lelet alapján valóban kezdeti állapotú melanomáról van szó, ezt jelenti a Clark I, illetve az a kifejezés, hogy melanoma in situ. Az, hogy nincs invazív komponens, azt jelenti, hogy az eddigi jelek szerint nem agresszív viselkedésű a daganat, nem hajlamos beszűrni (infiltrálni) a környezetét, s az is jó, hogy nincs kifekélyesedés (ulceráció).

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek

Bőrrákok
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Előzmények:
Bőrrák és Bioptron lámpa
Bőrrák, Dubreuillh, mennyire sürget az idő?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Melanoma 20 évesen
Melanoma stádiuma a szövettan alapján
Melanoma 23 évesen
Anyajegy és fájdalom melanoma után
Melanoma, majd vesetumor
Melanoma malignum: negatív leletek
Melanoma után áttét a tüdőben

Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Melanoma: áttétek agyban, tüdőben

Melanoma in situ

Szeretném megtudni, ha egy kórszövettani eredményen ez áll: Melanoma Malignum in Situ (Clark 1), akkor nincs ok az aggodalomra? Ez a típus nem ad áttétet más szervekre?

Top