Melanoma, mellkas kontroll

Anyukámnál januárban melanomát diagnosztizáltak. Őrszem műtéte negatív lett. Pontos szövettana: Clark III Breslow: 1,4, 2 helyen egyértelmű nyirokérbetörés. Az akkor elvégzett vizsgálatok rendben voltak, viszont most az első negyedéves kontrollon a mellkas CT eredménye nagyon aggaszt. Mit jelenthet ez?

Lelet: Az axillák mérésbe került metszeteiben kórjelző nagyságú nyirokcsomó nem látható. A mellkasi nagyerek lefutása kontraszt-telődése normális. A szív rendes nagyságú. A mediastinumban paratrachealisan a bifurcatio felett, attól ventralisan egy 18 mm nagyságú nyirokcsomó látható, mely az előző vizsgálathoz képest mérsékelten növekedett. A többi korábban is jelzett lymphoglandula változatlan számban és méretben ábrázolódik. Mellkasi folyadék nem látható.

A tüdőparenchymaban met.-re jellemző noduláris laesio nem jelent meg. Dorsalisan jobb oldalon a pleura mérsékelten egyenletlenül megvastagodott. A hepar mérésbe került metszetei homogének. A pancreas, lien, a mellékvesék és a vesék ábrázolódó részletei szabályosak.

Vélemény: Mérsékelt mediastinalis lymphadenomegalia. Pulomanalis met. nem ábrázolódott.

A mellkasi CT vizsgálaton leírnak a mediastinumban (vagyis a gátorüregben, a két tüdő közötti területen) egy 18 mm-es nyirokcsomót, amely a korábbi vizsgálaton is látszott, és a korábbihoz képest kissé növekedett, a többi nyirokcsomó (lymphoglandula) változatlan méretű. A vizsgáló ezt a nyirokcsomót azért említi, mert ez a szokásos méretet meghaladó nyirokcsomó, amely esetében felmerül, hogy esetleg daganatos nyirokcsomó lehet, de nyirokcsomó megnagyobbodást okozhat akár egy hörghurut vagy tüdőgyulladás is, tehát valószínűleg ismét kontroll vizsgálatot fog kérni az orvosuk a nyirokcsomó követésére.

A tüdő állományában (a parenchymban) áttétet (met = metasztázis) nem írnak le. A pleura a mellhártya, amelynek egyenetlen megvastagodását több dolog is okozhatja, nemcsak daganat, hanem akár gyulladás is.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Melanoma malignum: mutat áttétet a CT?
Melanoma a fejen
Klinikai vizsgálat melanoma kezelésére?
Felszínesen terjedő melanoma
Melanoma: MBL jelentése
Melanoma in situ
Sugárkezelt melanoma
Melanoma malignum kezelése
Melanoma: várható áttét helye és ideje
Melanoma malignum érinváziója
Eltűnhet a bőrrák?
Pozitív anyajegy-szövettan
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

 

Top