Melanoma: nem kell kezelés? (jelige: bogárka)

Az életkorom 44 év. Idén februárban távolítottak el egy anyajegyet, amelyről a szövettani vizsgálat után kiderült, hogy melanoma. A hisztopatológiai diagnózis a következő: noduláris malign melanom kivágva biztonsági sebészeti határokig (oldalirányban és mélységben). Clark III szint, Breslow mutató pT3b. Elvégeztettem a PET CT vizsgálatot és negatív.

Összefoglaló vélemény: malignus folyamatra utaló kóros, körülírt FDG halmozás nem található. Ezután elvégeztettem a nyirokmirigy vizsgálatot (Santinelli), amelynek az eredménye negatív (áttétes vagy mikroáttétes érintetlen nyirokcsomó). Egy orvos sem ajánlott kezelést interferonnal. Nagyon szeretném tudni az önök véleményét. Szükséges-e vagy sem a további kezelés? Mennyire fontos az étkezés, diéta?

Szeretnénk előrebocsátani, hogy  honlapunk nem ad hivatkozható szakvéleményt az esetleges kezelésekről, hiszen nem ismerünk, nem ismerhetünk valamennyi adatot, amely egy beteg kezelését befolyásolja. A leletei nem utalnak távoli áttétre, illetve a szentinel (őrszem) nyirokcsomó vizsgálata sem jelezte azt, hogy a környéki nyirokcsomóban áttét jelent volna meg. Általánosságban az mondható, hogy 1,5 mm-nél vastagabb melanoma malignum esetén többnyire indítanak műtét utáni úgynevezett adjuváns kezelést interferon készítmény alkalmazásával.

A levelében leírt stádiumnál jelölt pT3b azt jelenti, hogy a daganat (T=tumor) vastagsága 2 és 4 mm közötti, és a „b” betű azt jelenti, hogy kifekélyesedett, szakszóval exulcerált daganatról van szó. Amennyiben a daganat kifekélyesedett, ez szintén abba az irányba mutat, hogy szükség lenne műtét utáni kezelésre.
Ugyanakkor a leleteit részleteiben nem ismerjük, s a műtét utáni kezelést sincs értelme megkezdeni több hónappal a kimetszés után.

Esetleg valamennyi leletével kérhet egy bőrgyógyászati daganatok kezelésében jártas onkológustól, illetve egy onko-dermatológiai centrumtól (melanoma centrumtól) úgynevezett másodvéleményt.

Nem ismerünk olyan tudományos vizsgálatot, amely a melanoma kiújulása és az étkezési szokások között ok-okozati összefüggést tárt volna fel.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Melanoma újabb kimetszés
Melanoma malignum, clark III
Áttétes melanoma

Melanoma malignum: mutat áttétet a CT?

Melanoma a fejen
Klinikai vizsgálat melanoma kezelésére?
Felszínesen terjedő melanoma
Melanoma: MBL jelentése
Melanoma in situ
Sugárkezelt melanoma
Melanoma malignum kezelése
Melanoma: várható áttét helye és ideje
Melanoma malignum érinváziója
Eltűnhet a bőrrák?
Pozitív anyajegy-szövettan
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top