Melldaganat, januári CT

3 hónapja távolítottak el a jobb mellemből egy rosszindulatú daganatot. Sajnos azóta már a nyirokcsomókat is ki kellett venni (lassan 2 hónapja), ugyanis találtak egy 3 mm-es áttétet az őrszemben. A sebem már teljesen begyógyult, viszont teljes CT-re csak januárba kaptam időpontot.(Nem rendes CT, mert a kontraszt anyagra allergiás vagyok.) A kezeléseket azután kapom csak.

Az lenne a kérdésem, hogy nem túl késő ez már? Orvosom azt mondta, hogy időben vagyunk, mert nem volt veszélyes a tumor, és teljesen el tudták távolítani. Attól félek, hogy a vérem már tovább vitte. A 2. műtétem szövettanát leírtam, ezáltal remélem tud választ adni kérdésemre.

A mikroszkópos vizsgálattal egyértelműen kétgócú invazív tumor azonosítható, mely mellett kiterjedt intraduktális érintettség is jelen van. A mediálisabb (15 mm-es) góc a pectoralis felszínt 6 mm-re közelíti meg. Ennek állománya kollagéndús neostromába ágyazott fészkes, duktális- illetve köteges szerkezetű sejtcsoportokból áll, melyek kifejezett infiltrációs mintázatot mutatnak, 1-1 ponton nyirokérterjedéssel. Az infiltrációs jelleg lobuláris karakterű, sok helyen látszik periduktális targetoid mintázat. A tumorsejtek inkább duktális karakterűek, citoplazmájuk viszonylag keskeny, a magok viszonylag nagyok, kerekdedek, a kromatin durván rögös, sokban prominens nukleolusz is feltűnik. Az osztódó alakok száma csekély, mindössze 1-2 mitózis számolható 10 NNL-ben.

A daganatot övező állományban kétféle megjelenésű intraduktális daganat van jelen, mely a pectoralis felszínt érinti. Egyrészt szolid szerkezetű, közepes mag grade-ű , egyértelműen duktális karakterű DCIS azonosítható, melyhez comedo nekrózis nem társul. Másrészt kisebb ductosokat és TDLU-kat érintő lobularis jellegű populáció is jelen van, mely néhol jól láthatóan a megtartott luminalis hám alatt pagetoid terjedést mutat. Néhány ductusban a két folyamat egymással keveredve van jelen.

A lateralisabb tumorgóc (10 mm) a pectorals felszíntől 3 mm-re van, morfológiailag a fentivel nagyrészt megegyező morfológiát mutat, azzal a különbséggel, hogy az invazív tumoron belül kis területen klasszikus lobularis carcióma komponens is jelen van. Ezen tumor főleg DCIS övezi, melyben néhol comedo nekrózis és mikromeszesedés látszik. A DCIS 1 mm-re közelíti meg a pectoralis-felső felszínt. A mediális pólusban DCIS látható a felszíntől 1 mm-en belül, a laterális pólus tumormentes.

Az IH reakciókat a nagyobbik góc mintázatán végeztük: a tumorsejtek 100%-a mutat erős magi pozitivitást ER és PR ellenes antitestekkel. HER 2 reakció negatív, Ki-67 proliferációs markerrel 1% alatti arány látszik. P53 negatív. E-cadherin reakcióban az invazív tumor és a DCIS pozitív reakciót mutat, az LCIS sejtjei negatívak. Az elvégzett IH reakciók alapján a daganat erőse oestrogen és progesteron expressziót mutat, HER2 negatív.

Diagnózis: Carcinoma ductale invasivum. Carcinoma lobulare invasivum.

Vélemény: Kétgócú, pT1C N1a(sn) stádiumú, grade 2 differenciáltságú invazív carcinoma, az egyik gócban kis terjedésű klasszikus lobularis carcinoma komponenssel. A daganatok mellett extenzív kiterjedésű, kevert intraduktális tumoros folyamat igazolható, mely szövettanilag kevert NG2 DCIS (kis területen nekrózissal) – klasszikus LCIS morfológiát mutat. Az invazív gócok eltávolítása épségben történt, a DCIS komponens a pectoralis és mediális felszínt is 1 mm-en belül megközelítette.

Természetesen jobb, hogyha a műtét utáni kezelést a műtétet követően minél korábban megkezdik, de sajnos néha előfordul, hogy technikai vagy előjegyzési ok késlelteti a kezelésnek a megkezdését. Ugyanakkor a képalkotó vizsgálat (CT) segíthet megmondani, hogy milyen kezelést kell indítani a műtétet követően, ezért várnak orvosai erre a leletre.

Azt nem lehet megjósolni, hogy a vérrel terjedt vagy nem terjedt a daganat, de a daganat mérete, elhelyezkedése, a hónalji őrszem nyirokcsomó érintettsége miatt biztosan szükség van műtét utáni kezelésre.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Ductalis emlőcarcinoma lelete
Emlőműtét utáni hormonkezelés
Kontroll emlőműtét után 2.

Kontroll emlőműtét után
Emlőrák: elegendő a kontroll?

Csontizotóp vizsgálat mellrákműtét után
Kontrollvizsgálatok emlőrákban
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top